GAIA

Nieuwsbericht © GAIA

16 juli 2009

EU-handelsverbod zeehondenproducten nu ook door Europese ministers goedgekeurd

De Europese ministerraad heeft gisteren het verbod op de handel in zeehondenproducten formeel goedgekeurd. Dat verbod geldt voor de 27 lidstaten van de Europese Unie.
De nieuwe verordening, die op 5 mei al was aangenomen door het Europees Parlement, verbiedt de invoer in de EU en de handel tussen de lidstaten van de EU van alle producten van de grootschalige, commerciële jacht op alle soorten zeehonden.
Enkel de producten van de traditionele jacht van Inuït en andere inheemse volkeren om in hun levensonderhoud te voorzien, vallen niet onder het verbod. Ook toegelaten is de occasionele invoer van producten door reizigers voor persoonlijk gebruik. Maar die producten mogen niet verkocht worden. Transacties van bijproducten van kleinschalige doding van zeehonden in het kader van populatiebeheer mag ook nog, maar dan uitsluitend voor niet-commerciële en niet-winstgevende doeleinden.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "De reactie van de Canadese regering, die nu moord en brand schreeuwt, spreekt boekdelen. Deze overwinning op de krachten van de wreedheid is het resultaat van internationale samenwerking. We mogen er trots op zijn dat het Belgische verbod, waar GAIA sterk voor geijverd heeft, de weg geopend heeft naar een Europees verbod." Dit jaar heeft de Canadese zeehondenjacht meer dan 200 000 zeehondenlevens minder gekost. 'Slechts' 72 000 zeehonden werden afgeslacht, het laagste aantal in 14 jaar, terwijl de Canadese regering het quotum had vastgelegd op 280 000 zadelrobben. Ook de jagers wijten dit in belangrijke mate aan het EU-verbod dat er zat aan te komen.

Zeehondenhuiden blijken amper nog iets waard te zijn. "Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer de slachtingen voorgoed stoppen," zegt Michel Vandenbosch. "Het EU-verbod luidt het begin van het einde in van de zeehondenjacht". Canada denkt eraan klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie. "In plaats van te volharden in de boosheid zouden ze beter de zeehondenjacht afschaffen en die jagers een alternatief bieden voor hun bijverdienste," gaat de GAIA-voorzitter verder. Eerder dit jaar verbood Rusland de zeehondenjacht in eigen land. Het EU-verbod wordt 20 dagen na publicatie van kracht en gaat 9 maanden later in, volgend jaar dus.