Leefbaar Rotterdam

dinsdag, juli 28, 2009

Criminaliteit met meer lef en daadkracht aanpakken!

Een ruzie tijdens het zomercarnaval ontaarde afgelopen weekend in een steekpartij met meerdere gewonden en één dode. Volgens Leefbaar-fractievoorzitter Ronald Sørensen is er afgelopen zaterdag te weinig gefouilleerd en moet de gemeente meer daadkracht en initiatief tonen om dit geweld in te dammen. Hij stelde hierover ,span class="bluelink">schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Sørensen: Het is niet de eerste keer dat er tijdens het zomercarnaval zeer ernstige geweldsincidenten plaatsvinden en het is in dit opzicht toch een beladen evenement. Ik kan mij dan ook niet vinden in de opmerking van een politiewoordvoerder dat de steekpartij bij wijze van spreken elk weekend had kunnen gebeuren. Als dat wel het geval is, dan hebben we nog bergen werk te verzetten.

Ondanks dat er afgelopen zaterdag ruim vijfhonderd agenten op de been waren, werden er slechts 151 mensen gefouilleerd. Dit leverde één vuurwapen en meerdere steekwapens op. Afgezet tegen de honderdduizenden bezoekers is dit natuurlijk slechts het topje van de ijsberg. Sørensen wil dan ook van burgemeester Aboutaleb weten waarom er niet is gekozen voor veel grootschaliger fouilleeracties en of dit bij toekomstige evenementen wel het geval zal zijn.

Verder is Leefbaar Rotterdam er voorstander van om mensen die in het verleden voor wapenbezit zijn opgepakt tijdens evenementen in preventieve hechtenis te zetten. Daarnaast behoort een gebiedsverbod of een meldplicht voor alle andere Rotterdamse evenementen wellicht ook tot de mogelijkheden om de veiligheid van gewone bezoekers te verbeteren. Sørensen: Het stadsbestuur moet de criminaliteit op een innovatieve manier en met veel meer lef en daadkracht aanpakken. Daar ontbreekt het nu volkomen aan.