Leefbaar Rotterdam

Voorkomen geweldsincidenten bij evenementen

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 28 juli 2009

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording

Onderwerp: voorkomen geweldsincidenten bij evenementen

Geacht college,

Afgelopen weekend werd het vijfentwintigste jubileum van het zomercarnaval gevierd, helaas vielen er meerdere gewonden en één dode als gevolg van een steekpartij. Het is niet de eerste keer dat er tijdens het zomercarnaval ernstige incidenten plaats vinden en het is in dit opzicht toch een beladen evenement. Ik kan mij dan ook niet vinden in de opmerking van een politiewoordvoerder, dat de steekpartij bij wijze van spreken elk weekend had kunnen gebeuren. Dat is niet de praktijk en lijkt ons dus onzin. De conclusie dat de steekpartij niets met het zomercarnaval te maken had, werd naar mijn mening ook bijzonder snel getrokken.

Op zaterdag waren er ruim vijfhonderd agenten op de been, maar er werden volgens de krant slechts 150 mensen gefouilleerd. Dit leverde één vuurwapen en verschillende steekwapens op. Een flinke buit, zeker gelet op het geringe aantal gefouilleerden. Als we dit afzetten tegen de honderdduizenden bezoekers, dan moeten er tientallen vuurwapens en honderden steekwapens onder de mensen geweest zijn.

Ik heb hierover de volgende vragen aan het college:


1. Deelt u mijn conclusies (op basis van de hoeveelheid bij de fouilleeractie aangetroffen wapens) over de aanwezigheid van veel wapens bij het zomercarnaval? Zo nee, waarom niet?
2. Deelt u de mening dat de dodelijke steekpartij niets met het zomercarnaval te maken had? Zo ja, waarop baseert u dit?
3. Gelet op eerdere ervaringen met het zomercarnaval, waarom is er niet gekozen voor veel meer fouilleeracties?

4. Gaat u bij volgende zomercarnavals meer controleren en dit ook van tevoren verkondigen?

Individuen of groepen die met wapens feesten bezoeken, krijgen wat ons betreft een preventieve hechtenis, of anders op zijn minste een gebiedsverbod of meldplicht voor alle andere stedelijke evenementen. Veel wapenbezitters in Rotterdam blijken al vaker opgepakt te zijn voor wapenbezit en/of geweldsincidenten en zouden dus bekend moeten zijn bij politie en justitie. Dit biedt de gemeente ook een mogelijkheid preventief op te treden. Wij willen u aansporen om nu eens daadkrachtig op te treden tegen geweld op straat!


5. Welke maatregelen heeft u getroffen om bij u bekende gewelddadige misdadigers te weren bij dit zomercarnaval?

6. Hoe worden de mensen die nu wegens wapenbezit werden opgepakt verder afgehandeld?

7. Hoe gaat u voorkomen dat deze personen bij een volgend zomercarnaval weer met wapens de straat op gaan?
8. Welke mogelijkheden ziet u om gewelddadige misdadigers te weren tijdens toekomstige evenementen in de stad?

9. Welke mogelijkheden ziet u in dit verband voor de introductie van gebiedsverboden of een meldplicht, zoals deze ook voor relschoppers geldt?

Ronald Sørensen
Leefbaar Rotterdam