Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Verslagen risico-conferentie beschikbaar

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO) organiseerden in samenwerking met de Gezondheidsraad (GR)) op 13 mei 2009 de conferentie De grenzen van de risicobenadering. Hoe nu verder?

Dagvoorzitter prof.dr.ir. Marjolein van Asselt (raadslid WRR) zette 's ochtends de toon van de conferentie, door te benadrukken dat alle aanwezigen werden uitgedaagd om hard aan de slag te gaan. Veel stof tot nadenken werd meteen geboden door prof.dr. Ragnar Löfstedt (directeur King's Centre for Risk Management, King's College London) in zijn keynote lecture Risk Communication in the 21st Century. Daarna ging het gezelschap uiteen voor twee series van vier workshops die door de WRR, het PBL, de RMNO en de GR werden georganiseerd. Later in de middag gaf prof. mr. Jaap Spier (Advocaat-Generaal Hoge Raad der Nederlanden) zijn keynote lecture Onzekerheid en juridische maatregelen.
Vervolgens vond er onder leiding van Marjolein van Asselt een author meets critics sessie plaats met prof.dr. Ortwin Renn (hoogleraar Technik- und Unweltsoziologie, Universität Stuttgart), over de bruikbaarheid van de door Renn bepleite risk-governance benadering. De conferentie werd afgerond met een discussie tussen prof.dr.ir. Gerard de Vries (raadslid WRR), prof.dr. Maarten Hajer (directeur PBL), prof.dr. Roel in 't Veld (voorzitter RMNO) en prof.dr. André Knottnerus (voorzitter GR).

Van de keynotes zijn geen teksten beschikbaar, omdat er momenteel wordt gewerkt aan een special issue van het wetenschappelijke peer reviewed tijdschrift Journal of Risk Research (JRR) onder de werktitel Risk governance. Het is de bedoeling om de keynotes in dit nummer te verwerken, alsmede bijdragen van de WRR, PBL, RMNO en GR. Dit nummer wordt verwacht in de loop van 2010.

Van alle workshops zijn verslagen gemaakt die u hier kunt downloaden

Verslag workshop A, georganiseerd door de WRR
Burgers tegen risicobeleid: de grenzen van kennis en overheidsinterventie

Verslag workshop B, georganiseerd door het PBL
Doorslaggevende aspecten bij risicoacceptatie

Verslag workshop C, georganiseerd door de RMNO
Wie denkt er nog na over risico's?
(Verslag volgt binnenkort)

Verslag workshop D, georganiseerd door de GR
Draadloos of draden, altijd reden tot zorg?

Verslag workshop I, georganiseerd door de WRR
Voorzorg: juridische maatregelen om een juiste omgang met onzekerheid te bevorderen

Verslag Workshop II, georganiseerd door het PBL Onzekerheid, klimaatadaptatie en adaptieve strategieën

Verslag workshop III, georganiseerd door de RMNO Risico's vragen om lenigheid en een vooruitziende blik (Verslag volgt binnenkort)

Verslag workshop IV, georganiseerd door de GR
De bedreiging van buitenaf: risicocommunicatie en elektromagnetische velden