Ministerie van PLOS Suriname


Stimulans voor Kleine ondernemers in Suriname
---

Met het officiële startsein van het Micro-kredieten Programma (MKP), op 8 juli 2009, is de weg geopend voor kleine ondernemers om economische activiteiten te ontplooien. Een succesvolle uitvoering van het MK programma betekent afname van de armoede in Suriname en daartegenover staat een toename van de werkgelegenheid. De gestelde eisen om in aanmerking te komen voor een krediet, zijn nog in behandeling. Het voorstel is een kredietbedrag van maximaal SRD 12.000 gekoppeld aan een maximaal gezinsinkomen van SRD 1.575. Het totaal beschikbare krediet voor het MK programma is zes miljoen euro. De capaciteitsversterking is gericht op de NGO's en micro financieringsinstellingen die zorg moeten dragen voor der verdere begeleiding van de kredietaanvragers. De Spaar- en Kredietcooperaties de Schakel en Godo, Stichtingen Steps, Women Business group, Neva Network, Pater Albrinck stichting en de Trustbank zijn de instellingen waar men terecht kan voor het indienen van een aanvraag voor kredieten.
Naar schatting zijn ruim 35.000 burgers die geïnteresseerd zijn om met een micro-krediet een onderneming te starten.


---

Commissie voor goed functionerend Statistiekwezen
---

Op de dringende vraag naar een goed functioneren van het statistiekenwezen in Suriname, is een `Commissie voor de Statistiek' geïnstalleerd. Deze commissie moet erop toezien dat het statistiekwezen in zijn geheel en het Algemeen Bureau voor de Statistieken beter zal gaan functioneren, dat er geregeld overleg zal plaatsvinden tussen instanties en groepen die bij het statistiekwezen betrokken zijn. De commissie moet verder als klachtenbureau en adviseur dienen voor zij die belang hebben bij het verkrijgen van goede en optimale data van voornoemde organen. Om dit te garanderen kreeg de commissie ook de taak van een soort bufferfunctie om de goede en optimale data voor enerzijds de overheid, Bedrijfsleven en Vakbeweging en anderzijds ABS te garanderen.
Vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven, de vakbeweging, de Centrale Bank van Suriname, de Universiteit en de NGO's zijn vertegenwoordigd in de commissie voor de Statistiek. De installatie vond plaats op 10 juli 2009 door minister Ricardo van Ravenswaay van het Ministerie van Planning en
Ontwikkelingssamenwerking ( PLOS)