ProRail
Uitbreiding fietsenstallingen in de provincie Groningen

In opdracht van ProRail start de aannemer na de bouwvak met de voorbereidingen voor het bijplaatsen van 568 fietsplaatsen bij stations op de spoorlijn Groningen - Roodeschool. Hiermee neemt de huidige capaciteit met 75% toe. Alle fietsenstallingen krijgen een overkapping. De provincie Groningen en ProRail dragen de kosten.

De realisatie vindt gefaseerd plaats en betreft de stations Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Uithuizen en Uithuizermeeden.

De uitbreiding van de overkapte fietsenklemmen aan de spoorlijn Groningen - Roodeschool maakt onderdeel uit van het landelijke ProRailplan "Ruimte voor de Fiets". Inmiddels zijn in dit kader ruim 100.000 onbewaakte plaatsen, 25.000 bewaakte plaatsen en 10.000 fietskluizen gerealiseerd. In Noordoost Nederland worden in de tweede helft van 2009 ruim 50 fietsenstallingen in stationsgebieden aangepakt. Het project "Ruimte voor de Fiets" loopt tot 2011. ProRail verwacht met de nieuwe fietsenstalling het gebruik van de fiets van en naar het station te stimuleren. Nu al komt bijna 40% van de treinreizigers op de fiets naar het station.

In de fietsenstalling kunnen reizigers hun fiets gemakkelijk en veilig stallen. In de stalling is meer ruimte tussen de klemmen, zodat ook fietsen met bijvoorbeeld brede sturen of fietstassen goed gestald kunnen worden. De rekken bieden tevens meer mogelijkheden om fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten.