Algemene Inspectiedienst (AID)

Doorzoekingen naar handel in 'zwarte' mest

28 juli 2009

Op dinsdag 28 juli heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit doorzoekingen gedaan op zes adressen in de provincies Gelderland en Noord-Brabant. Aanleiding is een strafrechtelijk onderzoek van het Dienstonderdeel Opsporing van de AID naar de illegale handel in dierlijke mest en valsheid in geschrifte. Het onderzoek staat onder leiding van de Officier van Justitie van het Functioneel Parket (FP). Op de verschillende locaties, waaronder bedrijfspanden en woonhuizen, is een grote hoeveelheid administratie in beslag genomen voor nader onderzoek.

Het onderzoek richt zich op intermediaire ondernemers die dierlijke mest vervoeren en waarbij het vermoeden bestaat dat op de verplichte vervoersbewijzen een ander afnemeradres wordt opgegeven dan waar de mest daadwerkelijk is geleverd. Door deze handelswijze klopt de werkelijkheid niet met wat er op papier staat. Bij de doorzoeking werden de medewerkers van de AID geassisteerd door de FIOD-ECD, VROM-IOD en de politie.

In de mestwetgeving zijn regels opgenomen voor opslag, aanwending en distributie van dierlijke meststoffen. Hiermee voldoet Nederland aan de Nitraatrichtlijn die vanuit de Europese Unie gesteld is. Bedrijven mogen jaarlijks een bepaalde hoeveelheid mest op hun land gebruiken. Deze hoeveelheid dient verantwoord te worden door de productie, aanvoer en afvoer van meststoffen van het bedrijf administratief vast te leggen en het jaarlijkse gebruik te berekenen.

Gegeven deze belangen hebben het Functioneel Parket en de AID onverminderd aandacht voor mesthandel.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)