Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Doorbraak in onderzoek myotone dystrofie

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld, die mogelijk in de toekomst gebruikt zou kunnen worden om mensen met myotone dystrofie te behandelen. Op dit moment geeft de nieuwe techniek goede resultaten bij muizen.

muis in lab Muizen met een myotone-dystrofie-achtige ziekte hebben minder spierkramp, na toediening van een stof (CAG25) die aangrijpt in het afwijkende RNA, dat kenmerkend is voor myotone dystrofie. Dit heeft een Amerikaanse onderzoeksgroep gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Science.

Het is de eerste keer dat zogenaamde 'antisense' technologie is gebruikt om te verhinderen dat afwijkend RNA bindt aan een eiwit. Het effect was duidelijk op biochemisch-, cellulair en functioneel niveau, in de spier waar deze stof was ingespoten. Dit resultaat is erg positief, maar de techniek is nog lang niet rijp voor toepassing bij patiënten.

Meer over deze ontdekking leest u vanaf 1 augustus bij de rubriek Onderzoek

28 juli 2009

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400