NEN


Eisen voor duurzame evenementen vastgelegd

maandag 27 juli 2009, 10:26

Verschillende sectoren geven invulling aan het begrip duurzaamheid. Dit geldt ook voor de evenementenbranche. Met welke aspecten moet rekening worden gehouden en hoe ziet een praktische invulling eruit? Ofwel hoe duurzaam is duurzaam? NEN wil graag van partijen horen hoe zij aankijken tegen een norm op dit gebied.

Op dit moment is er geen wereldwijde norm waar eisen of stappen zijn vastgelegd om te komen tot duurzame evenementen. Het Engelse normalisatie-instituut (BSI) heeft samen met het Braziliaanse normalisatie-instituut (ABNT) het voorstel gedaan om een wereldwijde norm op het gebied van duurzame evenementen te maken. Er is reeds een basis gelegd in de Engelse norm BS 8901 Specifcation for a sustainability management system for events.

Doel nieuwe ISO-norm
Doelstelling van de te ontwikkelen ISO-norm is het opzetten, implementeren, onderhouden en verbeteren van een duurzaam management systeem voor evenementen. De norm moet oplossingen bieden voor minimaliseren en beheersen van milieu, financiële en sociale impact. Het gaat dan bijvoorbeeld om aspecten als locatiekeuze, operationele procedures, ketenmanagement, inkoop, arbeid, communicatie en zaken na afloop van het evenement. Het toepassingsgebied is breed gedefinieerd: verkoop- en marketing evenementen, conferenties, sportevenementen, culturele evenementen, festivals en concerten. De ISO-norm moet ruim voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen klaar zijn. De norm is bedoeld voor zowel opdrachtgevers als organisatoren van evenementen. Ook leveranciers van producten/diensten, adviseurs, eindgebruikers kunnen te maken krijgen met de norm.

Behoefte Nederlandse markt bepalen voor 25 augustus 2009 Nederland moet voor 25 augustus 2009 reageren op het voorstel om een ISO-norm voor duurzame evenementen te ontwikkelen. Wanneer er in Nederland behoefte blijkt te zijn, wordt er een positieve stem uitgebracht. Bij voldoende belangstelling organiseert NEN een informatiebijeenkomst. Doel is gezamenlijk te bepalen of er behoefte is om actief deel te nemen aan het ontwikkelingsproces.

Informatie
NEN is op zoek naar organisaties die hun mening willen geven over dit onderwerp of ideeën over dit voorstel willen delen. U kunt contact opnemen met NEN-Business Development, telefoon (015) 2 690 372 of per e-mail via businessdevelopment@nen.nl.