NEN


Pindakaas besmet met aflatoxines

maandag 27 juli 2009, 12:09

Onlangs zijn in pindakaas en grondnotenpasta van het merk Active zeer hoge gehaltes aan aflatoxines aangetroffen. De gevonden hoeveelheden overschrijden de wettelijk vastgelegde maximale gehaltes ruimschoots. Maximale gehaltes aflatoxine in diverse voedingsmiddelen zijn vastgelegd in regelgeving No 1881/2006 van de Europese Commissie.

Beide producten zijn gemaakt in Ghana en worden verkocht in winkels waar Afrikaanse- en Caraïbische voedingsmiddelen worden verkocht. De met toxines besmette partij pindakaas is in Engeland opgespoord. De nationale autoriteiten hebben een waarschuwing uit doen gaan om de producten in kwestie van de markt en uit de schappen te halen.

Aflatoxine is een gifstof die van nature in sommige voedingsmiddelen kan voorkomen. Het wordt geproduceerd door bepaalde schimmels die op voedingsmiddelen uit (sub)tropische landen voorkomen. Consumptie van met aflatoxine besmette producten is schadelijk voor de gezondheid. In de EU zijn wettelijke limietwaardes voor aflatoxine in diverse producten vastgelegd, met als doel dat mensen zo weinig mogelijk van deze stof binnen krijgen.

Bij de controle op de aanwezigheid van aflatoxines maken zowel de overheid als de producenten vaak gebruik van Europees genormaliseerde analysemethodes. Zo voorkom je bijvoorbeeld veel discussie achteraf over de betrouwbaarheid van het analyseresultaat. De Europese Commissie erkent het belang van Europese normen voor de éénduidige analyse op aflatoxines. Dit blijkt onder andere uit een mandaat dat de EC aan CEN heeft gegeven voor het ontwikkelen van een serie nieuwe normen op dit gebied.

NEN heeft circa 15 Europese normen beschikbaar voor de analyse op mycotoxines. Twee hiervan zijn ontwikkeld voor de bepaling van aflatoxines. Niet alleen in pinda's, maar ook in andere producten, waaronder hazelnoten, pistachenoten, vijgen en paprikapoeder.

Gerelateerde normen:

NEN-EN 14123
Voedingsmiddelen - Bepaling van aflatoxine B1 en de som van aflatoxine B1, B2, G1 en G2 in hazelnoten, pinda's, pistache, vijgenpasta, en paprikapoeder - Hogedrukvloeistofchromatografische methode met naloopkolom derivatie en immunoaffiniteitskolomreiniging

NEN-EN 12955
Voedingsmiddelen - Bepaling van aflatoxin B1 en de som van aflatoxinen B1, B2, G1 en G2 in granen, noten en afgeleide producten - Hogedruk-vloeistofchromatografie gekoppeld met naloopkolomderivatie en immuno-affiniteitskolomreiniging