Waterschap Aa en Maas

water?

Waar kan ik veilig zwemmen in natuurlijk water?

De zomervakantie en het mooie weer maken dat veel `thuisblijvers' er op uit trekken in hun eigen omgeving om te gaan zwemmen. Het water van beken, plassen en ander oppervlakte water is dan extra uitnodigend. Het advies van het waterschap luidt echter: geniet van het water, maar ga alleen zwemmen in de officiële zwemplassen. Er kleven namelijk gezondheidsrisico's aan het in contact komen met water uit beken en stadswateren.

Schadelijk
Stadswateren als de Heeswijkse Plas in Cuijk, de Centrale plas in De Groote Wielen en de Noorderplas in 's-Hertogenbosch zijn officieel niet aangewezen als zwemwater. Dit betekent dat de kwaliteit van het water niet gecontroleerd wordt als zwemwater. Als hier toch in gezwommen wordt, is er een risico dat mensen hier ziek van kunnen worden. Ook al ziet het water er kraakhelder uit, de kans op aanwezigheid van schadelijke bacteriën of andere ziekteverwekkers is aanwezig.Bacteriën zijn bijvoorbeeld afkomstig van rioolwaterzuiveringen die lozen op de beek of na werking van overstorten van het riool die rechtstreeks op de beken of stadswateren uitkomen. Zeker na hevige hoosbuien na een lange droge periode levert het contact met water in de buurt van dergelijke overstorten een verhoogd risico op. Dat kan leiden tot maag- en darmklachten. Ook kan huidirritatie optreden. Verder zorgen ook watervogels en hondenpoep voor voedselrijk water. Dit is een voedingsbodem voor (blauw)algen.

Waar wel zwemmen?
In Noord-Brabant is voldoende mogelijkheid om veilig te zwemmen. De plaatsen waar dit toegestaan is, voldoet het water aan de normen van zwemwaterkwaliteit. De provincie houdt dit in de gaten. Op de website http:/atlas.brabant.nl/zwemwater is te zien waar in Brabant veilig gezwommen kan worden. Informatie over de waterkwaliteit van de zwemplassen tijdens het zwemseizoen is te verkrijgen bij de zwemwatertelefoon van afdeling Water van provincie Noord-Brabant, 073-6808058. De actuele situatie voor zwemplassen is ook vinden op NOS Teletekst pagina 725.

zwemmendkind.jpg (458 Kb)
Lekker zwemmen in natuurlijk water.