Jubilerende SVR rekent stiekem op cadeau van de overheid

28/07/2009 09:04

Stichting Vrije Recreatie

JUBILERENDE STICHTING VRIJE RECREATIE REKENT STIEKEM OP CADEAU VAN DE OVERHEID

Meerkerk - De Stichting Vrije Recreatie (Kamperen bij de Boer) hoopt volgend jaar met een groot deel van haar 150.000 donateurgezinnen en de gezamenlijke kampeerboeren haar 40-jarig bestaan te vieren. Weliswaar zal dat pas in september 2010 zijn, maar de SVR is nu al volop bezig met de voorbereidingen voor een grootse viering in het midden des lands. De SVR is er trots op dat de door haar genomen initiatieven in de afgelopen veertig jaar uiteindelijk hebben geleid tot meer begrip bij de overheid voor deze vorm van recreatie. Veel, maar lang niet alle wensen zijn vervuld. Zo hebben alle beroepen op de plaatselijke overheden om tot totale afschaffing van de toeristenbelasting te komen tot op heden nog niet tot het gewenste resultaat geleid, maar - zegt de SVR - "misschien is 't een leuk cadeau van de regering bij ons jubileum?"

In veertig jaar veel successen bereikt

De SVR ontstond in 1970, toen het kamperen bij de boer eigenlijk nog helemaal niet was toegestaan. Een boer die zijn terrein of een gedeelte daarvan aan kampeerders ter beschikking stelde, overtrad daarmee de wet. De SVR liet echter van zich horen, stond regelmatig op de stoep van de landelijke overheid en bonsde daar op de deur. Op deze manier creëerde de SVR zich de gelegenheid daar te pleiten voor enerzijds meer betaalbare ruimte voor de recreant en anderzijds voor de boeren in Nederland de kans om hun land meer rendabel te maken. Langzamerhand kwam daar meer begrip voor en werd het kamperen bij de boer gelegaliseerd en stapsgewijs werden de mogelijkheden voor boerencampings verruimd van vijf naar tien, vijftien en sinds kort tot wel twintig tot vijfentwintig plaatsen op het boerenerf.

Toeristenbelasting

De bij de SVR aangesloten campings zijn gebonden aan bepaalde tarieven, die alleszins betaalbaar zijn. Het is echter jammer dat op deze tarieven vaak een toeslag komt van ter plaatse geldende heffingen, zoals de toeristenbelasting. Omdat de lagere overheden (lees: de gemeentebesturen) zelf de hoogte van deze heffing kunnen vaststellen, varieert deze van gemeente tot gemeente. "Jammer" zegt de SVR "alom worden vakantiegangers opgeroepen in eigen land te blijven, maar op deze manier worden zij juist de grens over gejaagd; bovendien is al gebleken dat de buitenlandse toerist zijn vakantieplezier elders zoekt.". De SVR is niet de enige organisatie die zich sterk maakt voor afschaffing van deze belasting, ook Recron en Horeca Nederland hebben de alarmklok al geluid. Volgens de SVR een goede zaak, want hoe meer er door de diverse belangenorganisaties tegen wordt geageerd hoe groter de kans van slagen. De SVR is van mening dat deze belasting door veel gemeenten niet gebruikt wordt waar hij voor bedoeld is, maar vaak een manier is om andere tekorten te dekken. "Hier ligt een taak voor de landelijke overheid: om de lagere overheden tot de orde te roepen en hen te verplichten deze misleidende belasting definitief af te schaffen".

Cadeau voor heel recreërend Nederland

"Liefst zien we dat nog dit jaar verwezenlijkt, maar wanneer dat niet meer lukt, zou het een zeer welkom cadeau zijn ter gelegenheid van ons jubileum in 2010. Een cadeau, niet alleen bestemd voor de bij onze Stichting aangesloten kampeerders en kampeerboeren, maar voor heel recreërend Nederland" besluit een hoopvol gestemd SVR-bestuur haar bericht.