De Nederlandse Bank

Particuliere beleggers zien portefeuille met EUR 30 miljard afnemen

Statistisch Nieuwsbericht

Datum 28 juli 2009

De malaise op de effectenbeurs heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor het vermogen van particuliere beleggers. Als gevolg van koersdalingen zijn de eigen actieve beleggingen sinds begin 2008 met EUR 30 miljard afgenomen, ongeveer een kwart van de portefeuille. Dit komt overeen met gemiddeld EUR 25.000 per particuliere belegger.

Na de slechte prestatie van de effectenbeurs in de tweede helft van vorig jaar is het beursklimaat in de loop van het tweede kwartaal licht verbeterd en heeft de portefeuille weer enig herstel laten zien. De totale effectenportefeuille van Nederlandse particulieren komt volgens informatie verzameld door DNB in mei 2009 op zo´n EUR 80 miljard uit.

In de afgelopen anderhalf jaar hebben particuliere beleggers per saldo voor ruim EUR 2 miljard obligaties aangeschaft. Ook staken zij bijna EUR 1 miljard in de aanschaf van nieuwe aandelen. Daartegenover hebben zij per saldo voor bijna EUR 4 miljard participaties in beleggingsfondsen van de hand gedaan.

De beleggingen in aandelen hebben met een waardedaling van veertig procent de zwaarste klappen gekregen. Het vermogen in beleggingsfondsen - nog altijd de grootste component in de beleggingsportefeuille - is met ongeveer dertig procent afgenomen. Naast koersdalingen hebben ook verkopen een belangrijke rol gespeeld. De waarde van beleggingen in obligaties veranderde ondanks de aanschaf van nieuw papier nauwelijks.

Effectenportefeuille van Nederlandse particuliere beleggers

De aandelenportefeuille van particuliere beleggers bedraagt momenteel bijna EUR 20 miljard. Zij bestaat voor zeventig procent uit waardepapieren uitgegeven door Nederlandse ondernemingen, veelal met een AEX-notering. De waarde van AEX-fondsen in handen van particuliere beleggers is het afgelopen anderhalf jaar met EUR 6,5 miljard afgenomen, voornamelijk veroorzaakt door koersdalingen van EUR 7,5 miljard. Particuliere beleggers hebben in deze periode per saldo voor bijna EUR 1 miljard aan AEX-fondsen gekocht. Door de aanhoudende koersdalingen werden sommige aandelen weer aantrekkelijk. Beleggers toonden inderdaad voornamelijk interesse in fondsen die stevige koersdalingen hebben laten zien, zoals ING Groep, Aegon en TomTom.

Momenteel bedraagt de AEX-portefeuille van Nederlandse particuliere beleggers ongeveer EUR 11 miljard, zo´n vier procent van de totale marktkapitalisatie van de AEX. Het aandeel Royal Dutch Shell is het meest populair onder de beleggende particulier met een bezit van ruim EUR 3 miljard, gevolgd door het aandeel ING Groep met ruim EUR 1 miljard. In procenten van de totale marktkapitalisatie per afzonderlijk aandeel is het aandeel Koninklijke BAM Groep het meest populair. Bijna 17 procent van de beurswaarde is in handen van Nederlandse particulieren.

---

Lees voor