Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 28 juli 2009

Joost Driessen benoemd tot hoogleraar Financiële derivaten

De Universiteit van Tilburg heeft prof. dr. Joost Driessen met ingang van 1 augustus 2009 benoemd tot hoogleraar Financial Derivatives. Driessen doet onderzoek naar derivaten, kredietrisico en liquiditeit van financiële markten. Zijn leerstoel is gevestigd bij het departement Financiering van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Het onderzoek van Joost Driessen richt zich vooral op derivatenmarkten, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de kredietcrisis. Vooral op de markten voor hypotheekobligaties en kredietverzekeringen was vrijwel geen handel meer (geen 'liquiditeit') tijdens de kredietcrisis. Driessen gaat analyseren hoe gebrek aan liquiditeit van belang is voor de waardering van derivaten en het risicobeheer van financiële instellingen. Daarnaast doet Driessen onderzoek naar de prestaties van private equity fondsen, de keuze van beleggingsportefeuilles en handelsgedrag van individuele beleggers.

Prof. dr. J.J.A.G. (Joost) Driessen (Nijmegen, 1974) studeerde econometrie aan de Universiteit van Tilburg (cum laude) en promoveerde in 2001 eveneens aan de UvT op het proefschrift Empirical studies on the pricing of bonds and interest rate derivatives. Vanaf 2001 werkte hij als universitair (hoofd)docent Financiering aan de Universiteit van Amsterdam en vanaf 2007 was hij daar hoogleraar Financiële derivaten. Van 2004 tot 2009 was hij tevens fellow van het Tinbergen Instituut en sinds 2005 senior onderzoeker bij Netspar, het aan de UvT gelieerde Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement. In 2003 ontving hij een VENI-subsidie van NWO voor onderzoek naar kredietrisico en kredietderivaten.