KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Zuid-Holland springen paarden 27 juli 2009
erica okkerman Zuid Holland

1 | 2

Verrassende kampioenen in Zuid-Holland

Man of the Match van het Zuid Hollands Regiokampioenschap springen dat zaterdag 25 juli op de terreinen van Manege Middenhof in Maassluis verreden werd was zonder twijfel Doron Kuipers uit Mijnsheerenland. De achttienjarige springruiter won de L- én M-titel.

De mooiste titel vond hij naar eigen zeggen de M-titel, die hij won met de Andiomo-nazaat Verona. Ik heb misschien acht keer op dit paard gereden, toen ik in Maassluis de ring in reed. Zij is eigenlijk van Niels Knape, maar die brak een aantal weken geleden zijn sleutelbeen. Toen werd ik gevraagd om de paarden een keer per week te rijden en zo de vorm te behouden. Ook het paard waarmee ik derde werd in het M-kampioenschap, de merrie Zinnia (v. Mermus R) is van Niels. Hij is inmiddels trouwens al weer aan het rijden op zijn ponys, en het spreekt voor zich dat beide paarden weer naar hem teruggaan. Al mag ik met Verona eerst nog wel naar de Hippiade, vertelt de achttienjarige Kuipers, die onlangs afstudeerde in de Masterclass van Deurne en zich nu fulltime op zijn eigen springstal in Mijnsheerenland richt. Ook in het L was de titel voor Kuipers. Met Zovidius (v. Ovidius) was hij de ruim dertig andere combinaties te snel af. Zijn eigen fokproduct Bouly (Burggraaf x Lancelot) bezorgde hem ook de reservetitel in de klasse L. Ik heb hem helemaal zelf opgeleid en hij doet het gewoon heel goed. Eerder was ik al kampioen bij de vierjarigen van het VWF-kampioenschap springen, dat hier altijd in Delft wordt verreden, vervolgt Kuipers met gepaste fokkerstrots.

Hindernis vergeten
In de andere klassen stond Kuipers niet op de startlijsten en zagen anderen hun kans schoon. In de goed bezette B-klasse was het Miranda Biemond die met Taranka (v. Monaco) als beste uit de bus kwam. Matthias Poggemöller (foto) zal het Z-kampioenschap niet snel vergeten. Samen met Erica Okkerman (foto) klasseerde hij zich voor de barrage. Poggemöller ging vlot van start in de barrage, wendde kort waar het kon en had een hoog basistempo. Zijn vosje Ugrid M (Prince Paradiso x Vasco), gefokt door en in eigendom van Stal Meursing uit Hazerswoude, werkte super mee. Toen Erica Okkerman de ring in reed leek het in eerste instantie een zware klus voor haar te worden om de neergezette tijd te kloppen. Maar wat bleek? Poggemöller was een hindernis vergeten en dat betekende einde kampioenschap. Erica Okkerman hoefde met haar merrie Taffia (Nabab de Reve x Pacha) alleen maar rond te komen. En dat deed ze en dus kon zij gehuldigd worden tot kersverse Z-kampioene in Zuid-Holland. Poggemöller krijgt in Ermelo de kans om zijn revanche te nemen.

Klasse ZZ
Het ZZ werd een overwinning voor Gregor Tacx uit Wassenaar. Zijn Sirius van de Henriëttehoeve (Burggraaf x Equador) kwam als enige niet in de buurt van het hout. Dat Tacx kampioen is, is op zn minst verrassend. De negentienjarige ruiter ziet zichzelf meer als dressuurruiter en won verleden week nog zijn eerste ZZ-L dressuurproef. Ooit ben ik bij de ponys begonnen in het SGW. Toen ben ik een paar keer lelijk gevallen en was ik mijn vertrouwen kwijt. Dankzij mijn trainer Marco de Jong heb ik mn vertrouwen en het gevoel voor de sprong terug gekregen, legt de ruiter uit. Tacx ziet zijn toekomst in de paardensport. We zijn op zoek naar een young riders paard voor de dressuur. En ja, nu je het vraagt, misschien is het ook een idee om richting de young riders bij het springen te gaan denken, reageert de ruiter lachend.

Verenigingskampioenschap
Tijdens dit springkampioenschap werd ook het verenigingskampioenschap verreden. De Blauw Gele Vendel uit Pijnacker was met afstand de beste. LR De Prins (Delft) en Lickebaert 1 (Maassluis) volgden.

Karin de Haan