Gemeente Den Helder

Noodopvang voor dakloze gezinnen in Den Helder op: 2009-07-15

In Den Helder komt een noodopvang voor gezinnen die acuut op straat staan. Het college van B&W geeft de Stichting Dak- en Thuislozen hiervoor een extra subsidie. De stichting gaat hiervan een woning huren die tijdelijk ruimte biedt aan één of enkele gezinnen.

Door verschillende omstandigheden gebeurt het wel eens dat gezinnen plotseling geen woning meer hebben en op straat staan. In Den Helder is nog geen noodopvang voor deze gezinnen. Doel van zo'n noodopvang is gezinnen tijdelijk onderdak bieden, de crisis weg te nemen en mensen op weg te helpen naar een passende vervolgsituatie.

Het college van B&W vindt het belangrijk dat Den Helder wel beschikt over zo'n noodopvang. Het geeft daarom een extra subsidie aan de Stichting Dak- en Thuislozen (STDO) om een woning te huren die geschikt is voor dit doel. St. Modheo, de zusterorganisatie van de dak- en thuislozenopvang zal de begeleiding verzorgen. Indien nodig worden andere hulpverlenende organisaties betrokken. Met de bewoners wordt een zorg- en huurovereenkomst getekend. De aanmelding voor de noodopvang gaat via de GGD. Daar wordt ook beoordeeld of noodopvang wel de meest beste oplossing voor het gezin is. Welke woning voor de noodopvang gebruikt gaat worden, is nog niet bekend.

Vanaf 2007 hebben zeven gezinnen bij SDTO aangeklopt voor een tijdelijke woning. Ook bij Vangnet en Advies van de GGZ kwamen regelmatig meldingen binnen. Tot nu toe werd er net zo lang gezocht totdat de gezinnen ergens in het land terecht konden. Soms vinden mensen toch zelf onderdak, bijvoorbeeld bij familie.