Gemeente Den Helder

Coffeeshop tijdelijk gesloten vanwege verkoop aan minderjarige op: 2009-07-16

De burgemeester van Den Helder, de heer ir. C.J. Vriesman, heeft besloten de exploitatievergunning van coffeeshop Jamaica in de Spoorstraat voor een korte periode in te trekken. De uitbater heeft meerdere malen de regels rondom de verkoop van softdrugs overtreden. De coffeeshop moet daarom de deuren gedurende drie weken gesloten houden. De maatregel gaat in op donderdag 16 juli 2009.

De uitbater van coffeeshop Jamaica heeft eerder dit jaar een schriftelijke waarschuwing van de burgemeester gekregen. Dit naar aanleiding van een overtreding van een van de zogeheten AHOJ-G criteria. Deze criteria houden het volgende in:

geen Affichering;

geen Harddrugs;

geen aanhoudende Overlast;

geen verkoop aan Jeugdigen (de toegang aan jongeren is uitdrukkelijk verboden en de leeftijdsgrens van achttien jaar wordt strikt gehandhaafd);

geen verkoop van Grote hoeveelheden, dat wil zeggen groter dan vijf gram voor eigen gebruik.

Begin deze maand heeft de politie weer proces-verbaal opgemaakt vanwege de verkoop van softdrugs aan een minderjarige. Voor de burgemeester is dit voldoende reden om de uitbater de genoemde maatregel op te leggen.

In 2007 heeft de gemeenteraad nieuw softdrugsbeleid vastgesteld. De maatregelen die worden toegepast wanneer sprake is van overtredingen maken daarvan deel uit. In principe mag de burgemeester de exploitatievergunning voor een langere periode dan drie weken intrekken, maar de maatregel moet wel in verhouding staan tot de overtreding(en). Daar komt bij dat de uitbater per 31 juli 2009 het pand moet hebben verlaten, omdat de huurovereenkomst per die datum wordt ontbonden.