Diervriendelijkste BBQ van Nederland
(28 juli 2009)
Stichting Wakker Dier organiseert vandaag op een biologisch
varkensbedrijf in Fleringen (OV) 'de diervriendelijkste BBQ van
Nederland': een vegetarische BBQ voor varkens. De varkens krijgen een
heerlijk varkensmaal met reuzenspiesen van geroosterde maiskolven,
gepofte aardappel, appels en cakejes in de frisse weidelucht. Wakker
Dier wil met deze 'diervriendelijkste BBQ van Nederland' mensen laten
nadenken over het feit dat 98% van de varkens op de BBQ meer frisse
buitenlucht krijgt dan hij tijdens zijn leven heeft gehad: van de 12
miljoen varkens komen er 11,8 miljoen nooit buiten. Alleen biologische
varkens hebben een weidegarantie. Wakker Dier wil met de
'diervriendelijkste BBQ van Nederland' diervriendelijker barbecueën
promoten: met biologisch vlees of vegetarische burgers. Op
www.wakkerdier.nl zijn diervriendelijke BBQ-tips te vinden en met een
radiospot worden vanaf vandaag consumenten hierop attent gemaakt.
Het BBQ seizoen lijkt sinds vorige week echt geopend. Diverse
supermarkten stunten met spotgoedkope BBQ-pakketten volgepropt met
industrievlees. Geen enkele grote supermarkt heeft speciale
diervriendelijke BBQ-aanbiedingen: biologisch vlees of vegetarisch.
Een zeer globale berekening laat zien dat grofweg 5 miljoen dieren
jaarlijks op de BBQ eindigen. De meeste van de dieren komt cynisch
genoeg pas op de BBQ voor het eerst in de frisse buitenlucht.
In de vee-industrie zijn dieren halffabricaten van vlees geworden. Ze
moeten zo snel mogelijk groeien tegen zo laag mogelijke kosten. Daarom
worden ze met zoveel mogelijk in een hok gestopt. Stro strooien kost
geld en tijd en wordt dus achterwege gelaten. Een uitloop in de wei
zit er al helemaal niet meer in op een gemiddeld industriebedrijf met
bijvoorbeeld 2.500 varkens of 100.000 vleeskippen. Een industriekip
van twee kilo is eigenlijk pas een kuikentje van zes weken oud met
pijnlijke gewrichten vanwege overgewicht. Biologische varkens en
kippen hebben een ruimere stal, met stro plus een uitloop naar buiten.
Ze worden niet doorgefokt op extreem hoge groeisnelheid en mogen
daarom ook langer leven. Vlees mag alleen biologisch worden genoemd
als het voldoet aan Europees vastgestelde normen. Het is herkenbaar
aan het eko-keurmerk.
Stichting Wakker Dier