Politie Utrecht

Persberichten Rijn & Venen, 09.55 uur

Utrecht, 28-07-2009

Appelkanon

WOERDEN Meerdere jongens hebben op maandagavond 27 juli met vermoedelijk een appelkanon een woning en een informatiebord beschoten. De dakkapel raakte beschadigd.

Rond 21.05 uur bevond een 39-jarige vrouw zich bij haar woning aan de Barwoutswaarder. Zij hoorde een harde knal en toen zij naar buiten keek zag zij twee donkerkleurige autos, waaronder een BMW, hard wegrijden in de richting van Woerden. Toen zij buiten poolshoogte ging nemen, zag zij dat een gat in het houtwerk van de zijkant van de dakkapel zat en dat het hout was versplinterd. De hevig geschrokken vrouw belde 112 en meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse.

Onderweg naar de Barwoutswaarder werden agenten van één van de politie-eenheden aangesproken door een automobilist. Hij vertelde dat hem op de Rembrandtlaan twee donkere autos tegemoet kwamen rijden. Hij zag dat vanuit de achterste wagen, een BMW, vanuit een soort loop op een gemeenteinformatiebord werd geschoten. Hij wist niet of het bord werd geraakt of iets anders. De getuige gaf het kenteken van de BMW aan de agenten door.

Op de Barwoutswaarder spraken agenten met de geschrokken bewoonster. Een agent klom met behulp van een trap op het dak en zag dat rond het gat in de dakkapel vermoedelijk appelresten zaten. Kennelijk was er met een zogenaamd appelkanon geschoten.

Agenten zagen de verdachte auto vanaf de Europabaan de Rijksweg A12 in de richting van Bodegraven oprijden. Meerdere politie-eenheden, waaronder ook van Holland Midden, gingen die kant op. De auto nam de afslag Bodegraven. Daar kreeg de bestuurder onder aan de afrit een stopteken. Met een uitpraatprocedure werden de drie inzittenden uit de auto gehaald. De drie, een jongen van 17 en twee van 18 jaar, allen uit Bodegraven, werden aangehouden. Allen zijn naar het politiebureau overgebracht en zij zijn voor nader onderzoek ingesloten. Hun auto is in beslag genomen. Daarin lag het vermoedelijke appelkanon. De politie zet het onderzoek voort.

Man mishandeld

MAARSSEN Een winkelmedewerker werd op maandag 27 juli door twee jongemannen bedreigd en mishandeld.

Rond 16.50 uur zag een medewerker van een winkel aan het Bisonspoor dat twee jongemannen door de winkel liepen en dat één van hen een blikje bier aan het drinken was. Hij sprak hen aan en verzocht hen de drank buiten de winkel op te drinken. Het tweetal reageerde meteen verbaal agressief en bedreigde de medewerker. Vervolgens kreeg hij meerdere klappen in zijn gezicht, waarna de beide verdachten de winkel uitgingen. De politie werd gewaarschuwd en agenten gingen ter plaatse. De medewerker had letsel in zijn gezicht opgelopen en deed aangifte.

Signalementen:

Blanke jongeman, ± 1.85 meter, ± 20 jaar, normaal postuur en blond kort haar;

Lichtgetinte jongeman, ± 1.95 meter, ± 24 jaar, gespierd postuur en hij droeg een groen Lacoste T-shirt.

Aan getuigen van de mishandeling/bedreiging en aan mensen die menen de verdachten te (her)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

Elektronische detentie

MAARSSEN Een jongeman hield zich op maandag 27 juli niet aan de voorwaarden voor zijn elektronische detentie. Hij is aangehouden en wordt vastgezet.

Rond 14.40 uur zagen agenten een hen bekende 22-jarige jongeman uit Maarssen op de openbare weg op het Duivenkamp. Zij wisten dat hij elektronische detentie had en alleen in zijn woning en de tuin daarvan mocht verblijven. De agenten zagen dat hij op straat enkele rondjes met de fiets reed. Buiten dat feit hadden de agenten ook vraagtekens bij de herkomst van de fiets. Zij wisten dat een dergelijke fiets die ochtend in Maarssen was gestolen.

De agenten spraken de Maarssenaar aan en controleerden de fiets. Het was niet de fiets die s ochtends was gestolen, maar hij bleek wel in 2004 te zijn gestolen. Daarop hielden de agenten de verdachte aan. Zij brachten hem naar het politiebureau en overlegde met de Penitentiaire Inrichting over zijn elektronische detentie. Omdat hij de voorwaarden daarvan had geschonden door zich op de openbare weg te bevinden, wordt hij weer vastgezet. Naar hoe hij aan de fiets is gekomen, stellen de agenten een onderzoek in.