Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


`OLVG is groenste ziekenhuis van Nederland' en `Grote uitzondering is het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam' zijn onjuist.

De stellingen `OLVG is groenste ziekenhuis van Nederland' en `Grote uitzondering is het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam' zijn onjuist.

Amsterdam, dinsdag 28 juli 2009

Ziekenhuizen kunnen twee milieukeurmerken krijgen: het ISO 14001 certificaat en het gouden niveau van de Milieuthermometer. De Milieuthermometer is een instrument in de vorm van een heldere set criteria waarmee het niveau van milieuzorg in een zorginstelling is vast te stellen. De instelling kan met dit instrument haar milieuzorg structureren en vervolgens certificeren op drie niveaus: brons, zilver en goud. Het hoogste niveau goud is gekoppeld aan Milieukeur.

Het OLVG werkt er hard aan om het bronzen niveau van de Milieuthermometer te verdienen. Het UMC Utrecht en het Academisch Ziekenhuis Maastricht zijn de enige ziekenhuizen in Nederland die ISO 14001 gecertificeerd zijn en geen enkel ziekenhuis is tot op heden gecertificeerd voor de Milieuthermometer. Het OLVG was wel een van de pilotziekenhuizen voor de Milieuthermometer en komt steeds dichterbij het bronzen niveau - net als vijf andere ziekenhuizen.

De meeste disposables gebruikt in de zorg zijn van PVC gemaakt. Bij verbranding tijdens de afvalfase komen giftige stoffen vrij. Daarom heeft het OLVG gekozen voor PVC vrije infuuszakken. Om het plastic soepel te maken zitten er weekmakers in. Dit zijn giftige stoffen, die allerlei gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Deze weekmakers mogen al jaren niet meer verwerkt worden in plastic kinderspeelgoed en seksspeeltjes, omdat ze uit het plastic lekken. Echter de wetgever heeft nog steeds niet verboden dat deze weekmakers wel voor zorgartikelen gebruikt mogen worden.