Gemeente Kaag en Braassem

Mogelijk botulisme Drecht en Wijde Aa


In het water van de Drecht en de Wijde Aa zijn door de gemeente dieren aangetroffen die mogelijk besmet zijn met botulisme.

Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Botulisme bij watervogels kunt u herkennen aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels of poten.

Â

Melden

Door het tijdig melden van zieke of dode dieren, kunnen veel vogels worden gered en hoeven er geen zwemverboden worden ingesteld. De gemeente coördineert de botulismebestrijding in Kaag en Braassem. Na uw melding zorgt zij samen met de andere instanties voor het professioneel opvangen van zieke dieren en het opruimen van dode dieren.

Â

Tips bij vermoeden van botulisme

Iedere dode eend of andere watervogel moet snel en op de juiste wijze worden opgeruimd om een botulisme-uitbraak te voorkomen. Voor iedereen is een waakfunctie weggelegd. Vooral ook voor de recreant in en langs het water. Voor het publiek gelden de volgende regels als u dode watervogels aantreft:

Ruim het dier niet zelf op, maar laat het liggen.Â

Bel op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur het algemene nummer van de gemeente: (071) 332 72 72. Buiten openingstijden en in het weekend kunt u uw melding doorgeven via het storingsnummer (06) 51 50 85 63. Zodra de melding bekend is zorgt de gemeente zo snel mogelijk voor het opruimen van kadavers en voor eventueel onderzoek naar botulisme.

Houd de informatieborden van de beheerders van zwemgelegenheden in oppervlaktewater in de gaten. Momenteel zijn er geen zwemverboden.

Geef dode eenden en andere watervogels nooit mee met het groene of grijze afval. Begraaf ze ook niet. Dode eenden en andere watervogels worden door de gemeente afgevoerd (voor verder onderzoek of naar de destructor).

Voer de eenden niet. Dit om te voorkomen dat ze in een groep op dezelfde plek blijven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente, tel. (071) 332 72 72.