"Schatting Cramer internationale klimaatkosten stap voorwaarts"

28/07/2009 12:07

ICCO

ICCO en Milieudefensie verwelkomen de schatting van de internationale klimaatkosten die Minister Cramer van het ministerie van VROM gisteren heeft gedaan. De minister schat dat in 2020 ongeveer 100 miljard dollar per jaar nodig is voor klimaatmaatregelen en is van mening dat die toezeggingen niet ten koste mogen gaan van het budget voor ontwikkelingshulp. "Nederland laat hiermee zien dat zij zich bewust is van de schaal van maatregelen die genomen moet worden en dat dit niet ten koste mag gaan van toegezegde budgetten om armoede de wereld uit te helpen" , zegt ICCO's beleidsadviseur Inge Vianen.

Internationale milieu- en ontwikkelingsorganisaties hebben becijferd dat er jaarlijks minimaal 110 miljard euro nodig is voor klimaatbeleid in ontwikkelingslanden. Het geschatte bedrag van Cramer is dus nog niet voldoende maar in ieder geval een stap in de goeie richting.

Milieudefensie en ICCO hopen dat minister Cramer haar collega-ministers in Europa kan overtuigen dat er veel extra geld nodig is. De VN-klimaatonderhandelingen liggen tot dusver muurvast doordat de geĂŻndustrialiseerde landen, inclusief de Europese Unie, onvoldoende emissiereducties op tafel hebben gelegd. Ook hebben ze zich niet gecommitteerd om de arme landen te helpen zich aan te passen aan de impact van klimaatverandering en om op een schone manier te kunnen ontwikkelen.

"Het is noodzakelijk dat de Europese Unie nu haar leiderschap toont door haar eerlijke aandeel in de klimaatkosten te nemen maar ook zeker door de CO2-uitstoot zelf terug te dringen. Het dubbeltellen met ontwikkelingsgeld of het afkopen van CO2 reducties in ontwikkelingslanden (koolstofkredieten), valt daar niet onder" zegt Willem Verhaak van Milieudefensie.





http://www.icco.nl