Nederlandse Kano Bond

28 juli 2009

ZONDAG¸ 19 juli 2009
Teleurstellende afsluiting J-WK wildwater-afvaart voor jonge Vikingers

De afsluitende individuele sprint was helaas nog wat minder dan de klassieke afstand. Victor den Haan werd met twee prima gevaren sprints 36e en Raf van Rijswick bezette de 41e plaats omdat hij de eerste run verknoeide door een foute cq langzame route te varen. Boris den Haan moest genoegen nemen met de 52e plaats¸ Slovenie deed goede zaken door zowel bij de jongens als bij de meisjes het goud op te eisen. Bij de meisjes was het weliswaar een gedeelde 1e plaats daar een Italiaanse op exact (honderste van 1 seconde) dezelfde tijd voer. Melanie Mathys behaalde voor het gastland Zwitserland nog een bronzen medaille.

ZATERDAG 18 juli 2009
Wildwater kano-sport 12e plaats in de landen/ploegenwedstrijd op het Jun.-WK

Even leek er een verrassing in de lucht toen de Nederlandse ploeg de beste tijd had staan in de eerste van de twee sprint-run op het junioren WK in Zwitserland¸ met nog 9 teams te gaan zou dit op zijn minst een plek bij de eerste 10 betekenen¸ na de eerste manche. Gerankt was Nederland voor deze wedstrijd als 13e Hevige regenval deed de tijdwaarneming haperen en de wedstrijd moest worden geannuleerd. Het resultaat van een teamleaders-meeting was dat de wedstrijd voor de heren junioren opnieuw moest worden gestart!!!

Dat Nederland daarbij veerkracht toonde was zeer positief te noemen¸ tenslotte hadden ze al een keer ALLES gegeven¸ met een uiterst goed resultaat¸ maar was dit geheel om niet. De Nederlandse ploeg behaalde uiteindelijk een 12e plaats (Heren K1). Meer dan op basis van eerdere inidividuele resultaten te verwachten was. De eerste plaats ging in een spannende strijd naar Duitsland. Tweede werd Frankrijk en verrassend 3e werd Slovenie¸ heel nipt voor Tjechie¸ dat daarmee naast de medailles greep.

Duitsland deed hele goede zaken tijdens deze dag van de ploegen/landenwedstrijden over de SPRINT afstand¸ door ook bij de dames K1 en heren C2 het goud te pakken. Frankrijk moest genoegen nemen met de winst bij de heren C1. Net als gisteren was er vandaag geen medaille voor het gastland Zwitserland.

VRIJDAG¸ 17 juli 2009
13e plaats in de landen/ploegenwedstrijd op het Jun.-WK wildwater-afvaart

Zoals verwacht werd door het Nederlandse afvaart team tijdens de klassieke afstand een 13e plaats (Heren K1) behaald. Op basis van de inidividuele resultaten was Nederland welliswaar als 12e gerankt echter lagen de tijden van de Slowaakse ploeg veel dichter bij elkaar dan die van Nederland. Daardoor kon Slowakije (13e gerankt) met de juiste ploegentactiek Nederland gemakkelijk voor blijven. De eerste plaats ging naar Frankrijk met luttele 2 sec. voorsprong op Duitsland. derde werd de ploeg uit Tjechie.

Frankrijk deed hele goede zaken tijdens deze dag van de ploegen/landenwedstrijden over de klassieke/lange afstand¸ door ook bij de dames K1¸ heren C1 en heren C2 het goud te pakken.

DONDERDAG¸ 16 juli 2009
Geen top 25 plaats voor wildwater-kanovaarders tijdens het junioren WK

Fit aan de start¸ geen technische fouten gevaren en zich helemaal aan de naad gevaren en toch niet het beoogde resultaat. Dat was in het kort het verhaal van de 3 jonge Vikingers op de eerste dag van het WK wildwater-afvaart in het Zwitserse Stans op de Engelberger Aa. Met een goed gevoel beeindigden zowel Victor den Haan als Raf van Rijswick hun tot nu belangrijkste wedstrijd in hun nog korte kano-carriere. Helaas bleek dit nog niet voldoende voor een top 25 positie en was de 31e plaats van Victor den Haan het hoogste haalbare en moest Raf van Rijswick zich tevreden stellen met de 36e plaats. Luttele 8 sec. sneller op een vaartijd van ruim 21 min. zouden Victor den Haan op de 25e plaats hebben gebracht. Raf van Rijswick zou daarvoor 17 sec. sneller hebben moeten peddelen. Dit geeft aan hoe dicht bezet het middenveld in deze wedstrijd was¸ en schijnbaar komen de jonge Vikingers daarin nog net te kort. Dat een top resultaat op een dergelijke rivier niet tot een utopie behoort voor Nederlander bewees Sebastiaan Verhaagh¸ die vorig jaar nog junior was (nu 1e jaars Senior)¸ en hier destijd tijdens het inofficiele Pre-Junioren WK de snelte tijd van alle junioren wist te noteren. Boris den Haan wist zijn 51e plaats in de training niet te verbeteren¸ hij werd nu wederom 51e.

Frankrijk (1e plaats Antione Sudrie¸ 2e¸ 6e & 11e pl.) wist samen met Duistland (3e¸ 4e¸ 5e en 7e) de wedstrijd bij de jongens K1 waaraAN 20 landen deelnamen te domineren. Extreem verrassend en heel mooi voor het organiserende land was de 1e plaats bij de dames voor de Zwitserse Melanie Mathys. De overige 2 categorien werden gewonnen door Tjechie (Categorie¸ jongens C1) en Duitsland (Categorie¸ jongens C2).