CDA

Zwaar gehandicapte kinderen niet gedwongen naar instelling

Het AD berichtte maandag 27 juli dat zwaar gehandicapte kinderen als gevolg van de maatregelen in de AWBZ een belangrijk deel van hun zorg en begeleiding thuis kunnen verliezen. In datzelfde bericht stelde CDA-Kamerlid Jan de Vries "Dit is nooit de bedoeling geweest". De laatste pakketmaatregel was juist bedoeld om de begeleiding te behouden voor mensen met een matige en zware beperking, waaronder dus ook zwaar gehandicapte kinderen.

"Dan kan het niet zo zijn dat zwaar gehandicapte kinderen gedwongen naar een tehuis moeten", aldus Jan de Vries in het AD. Daarom heeft hij de staatssecretaris van VWS gevraagd naar de oorzaken en zo spoedig mogelijk uit te laten zoeken of de beleidsregels goed worden geïnterpreteerd en anders deze regels te wijzigen. Hij stelde daartoe deze schriftelijke vragen:


1. Bent u bekend met het feit dat zwaar gehandicapte peuters als gevolg van een herindicatie een belangrijk deel van hun aanspraak op verpleging, persoonlijke verzorging en/of begeleiding kunnen verliezen?


2. Zijn deze lagere indicaties het gevolg van de Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2009, zoals die zijn uitgewerkt in de CIZ-Indicatiewijzer versie 2.0?


3. Kunt u de lagere indicaties verklaren door de Pakketmaatregel 2009, die er juist op ziet de begeleiding te behouden voor mensen met een matige of zware beperking en dus ook zwaar gehandicapte kinderen?


4. Kunt u de lagere indicaties verklaren door gewijzigde beleidsregels en/of richtlijnen voor gebruikelijke zorg? Zo ja, wanneer zijn die gewijzigd en is dat voornemen ook aan de Kamer voorgelegd?


5. Ziet u met de CDA-fractie het gevaar, dat als gevolg van deze beleidsregels en/of de uitwerking van deze beleidsregels ouders van zwaar gehandicapte kinderen overbelast raken of een beroep moeten doen op intramurale voorzieningen? Acht u dat met ons een onbedoelde en ongewenste uitwerking van de beleidsregels? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om het Rapid response team opdracht te geven om zo spoedig mogelijk te boordelen of de beleidsregels goed worden geïnterpreteerd en/of anders deze beleidsregels of de uitwerking daarvan te wijzigen?

---