EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

28 juli 2009

EVO: 'DESKUNDIGENPLATFORM GAAT GEGASTE CONTAINERPROBLEMATIEK TE LIJF'

Ministerie, werkgevers en vakbonden slaan handen ineen

De handhaving ten aanzien van gegaste containers is onlangs aangescherpt. Volgens EVO kan de aanpak pas echt effectief zijn als het bedrijfsleven ook goede voorlichting en scholing krijgt. Bij bedrijven bestaat nog veel onduidelijkheid over regelgeving en preventie. EVO is daarom bezig met het oprichten van een deskundigenplatform op het gebied van gascontainers.

Het Nederlandse bedrijfsleven tast in het duister welke stappen genomen moeten worden om een veilige logistieke keten te kunnen waarborgen, met zo min mogelijk oponthoud. Zo is bij veel bedrijven bijvoorbeeld niet bekend welke schadelijke effecten bepaalde concentraties gassen kunnen hebben en welke procedures zij moeten volgen. Ook bestaat er geen consensus over de juiste meetmethode, de kwaliteit van gasmeters en opleidingen.

Het platform moet gaan dienen als meldpunt, informatie- en adviesorgaan. Daarnaast moet het, binnen kaders die de logistieke keten zo min mogelijk frustreren, richtlijnen en normen ontwikkelen voor de veilige omgang met containers die gassen bevatten. Het platform heeft een breed draagvlak bij het bedrijfsleven, de vakbond en de overheid. Zo wordt er momenteel samen met de Raad Nederlandse Detailhandel, TLN, FNV Bondgenoten, VNO-NCW en FME-CWM gesproken over de praktische invulling en structuur en heeft minister Cramer uitgesproken het initiatief een zeer warm hart toe te dragen. Het platform zal dan ook waarschijnlijk al aan het einde van de zomer worden gelanceerd.