REGIE DER GEBOUWEN - Bouw Justitiepaleis Antwerrpen

28/07/2009 14:40

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

De Regie der Gebouwen wenst hierbij te reageren op persartikels verschenen in De Tijd (28.07.2009).

Een extern auditbureau werd aangesteld om een audit uit te voeren over de bouw van het nieuwe gerechtsgebouw te Antwerpen. De Regie der Gebouwen verleent haar volledige medewerking aan dit onderzoek en wacht het definitieve verslag af. Momenteel werd dit verslag nog niet ontvangen.

Op basis van de besprekingen met het auditbureau en zonder vooruit te lopen op het definitieve verslag, stelt de Regie der Gebouwen vast dat de verhoging van de investeringskost van het bouwproject in eerste plaats te wijten is aan een te lage bouwkostraming.

De kostprijsraming van het Justitiepaleis te Antwerpen was inderdaad niet realistisch. Dit is deels te wijten aan verschillende parameters die onbekend waren bij de opmaak van de raming of elementen die hierop achteraf een belangrijke invloed hebben gehad.

Bij de start van dit bouwproject, en bij de budgetraming ervan, waren de locatie, een definitief behoeftenprogramma, de aard en de kostprijs van de bouwgrond, het architecturaal project, de financiering, - niet gekend.

Hiermee was het fundament gelegd voor vele onduidelijkheden bij het verdere verloop van het onwerp- en uitvoeringstraject, met inbegrip van de daarmee gepaard gaande overschrijdingen van het project. Op basis van de aanbevelingen van het auditbureau zal de Regie der Gebouwen de gepaste maatregelen nemen en werkbare werkprocedures en -methodes invoeren.

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel