Gemeente Rotterdam

2009 | 124

28 juli 2009

Ontwikkeling Schiekadeblok/Weena Boulevard gaat door

Gemeente Rotterdam en projectontwikkelaar LSI Project Investment hebben overeenstemming bereikt over de toepassing van de erfpachtmaatregel voor de ontwikkeling van het Schiekadeblok. Hiermee geeft de gemeente een belangrijke duw in de rug van een project dat cruciaal is voor de toekomst van het Rotterdam Central District. Afgesproken is dat de gemeente het blok van LSI koopt voor ¤ 52 milljoen euro en er direct erfpacht op vestigt. LSI zet de ontwikkeling door en verwacht een aanvang van de bouw in 2012, direct aansluitend op het gereedkomen van het nieuwe station.

De erfpachtmaatregel is onderdeel van het pakket maatregelen dat de gemeente neemt, om de stad en haar inwoners door de economische crisis te loodsen om er sterker uit te komen. In totaal heeft de gemeente hier ¤ 200 miljoen voor ter besschikking gesteld. Door deze grond te verkopen aan de gemeente heeft LSI de financiering voor de doorontwikkeling van het project beschikbaar.

Aan de overeenkomst is een aantal voorwaarden verbonden. Afgesproken is dat de projectontwikkelaar doorgaat met de ontwikkeling van het Schiekadeblok. Daarnaast draagt LSI eenmalig ¤ 2 mmiljoen bij aan de inrichting van de buitenruimte. Bovendien is de 5% regeling van toepassing, waarbij 5 procent van het loonsomdeel van de aanneemsom gebruikt wordt voor de re-integratie van Rotterdamse werkzoekenden, waarmee de werkgelegenheid een impuls krijgt. Tevens zijn met LSI afspraken gemaakt over duurzaam bouwen als onderdeel van de klimaatdoelstellingen van Rotterdam.

Het Schiekadeblok omvat 240.000 m' en biedt ruimte aan onder meer kantoren, woningen en winkels. Deze ontwikkeling draagt in belangrijke mate bij aan een sterkere economie en een aantrekkelijke stad.