Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

34.000 mensen toegang tot licht in Burkina Faso

Amsterdam, 28 juli 2009 - In het zuidoosten van Burkina Faso kunnen vanaf vandaag vele plattelandsbewoners genieten van licht na zonsondergang. In dit gebied waar 98% van de bevolking geen toegang heeft tot elektriciteit, kan de lokale bevolking gebruik maken van zonne-energiesystemen. Hiervoor heeft de Nederlandse stichting FRES (Foundation Rural Energy Services) een lokaal elektriciteitsbedrijf opgericht in de provincie Kénédougou. Het bedrijf heet Yeelen Ba ('Groot Licht' in de lokale taal Dioula) en plaatst bij iedere klant een zonnepaneel, accu en regelaar.

Een dag in het zuiden van Burkina Faso eindigt doorgaans al vroeg na zonsondergang. Toegang tot elektriciteit is voor deze mensen het verschil tussen 's avonds afhankelijk zijn van kaarsen en vervuilende petroleumlampen óf het aan doen van een of meerdere lampen. Het streven van Yeelen Ba is om binnen drie jaar 3.400 huishoudens en kleine bedrijven van zonnestroom te voorzien. De eerste klant die vandaag aangesloten is, de heer Tioro Zoumana, ziet het helemaal zitten: "Vooral voor mijn kinderen is het hebben van verlichting erg belangrijk. Voorheen was het al om 19uur donker en nu hebben we ook 's avonds licht. Nu kunnen ze eindelijk ook 's avonds hun huiswerk maken en hun kansen op een goede educatie vergroten."

Initiatiefnemer FRES, een Nederlandse stichting zonder winstoogmerk, richt kleinschalige, lokale elektriciteitsbedrijven op die elektriciteit leveren aan huishoudens en (kleine) bedrijven. FRES heeft als doel voor 2015 één miljoen mensen in ontwikkelingslanden te voorzien van elektriciteit. Op deze manier wordt op belangrijke wijze bijgedragen aan het behalen van de millenniumdoelstellingen. De lokale elektriciteitsbedrijven zorgen niet alleen voor een duurzamer leefmilieu in ontwikkelingslanden, maar ook aan het uitbannen van extreme armoede. Toegang tot elektriciteit zorgt ervoor dat de lokale economie kan groeien; bedrijven kunnen in de avonduren doorgaan met hun werkzaamheden en nieuwe initiatieven zoals lasbedrijfjes en naaiateliers kunnen ontplooid worden. Daarnaast kunnen kinderen ook na zonsondergang hun huiswerk maken. Momenteel beheert FRES drie FRES-bedrijven in Zuid-Afrika, Mali en Burkina Faso die al ruim 130.000 mensen in Afrika van betaalbare elektriciteit voorzien op een duurzame manier.

Het aansluiten van de 3.400 huishoudens en klein bedrijven wordt grotendeels mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Commissie en wordt medegefinancierd door energiebedrijf Nuon, de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en FRES binnen een publiek-privaat partnerschap. De concrete doelstelling van dit publiek-privaat partnerschap is om een bijdrage te leveren om in 2015 honderdduizend klanten (huishoudens en kleine bedrijven) in rurale gebieden in ontwikkelingslanden duurzaam van energiediensten te voorzien. Het partnerschap vloeit voort uit Het Akkoord van Schokland gericht op het dichterbij brengen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen.

Over FRES

FRES is in 2004 opgericht als onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk opgericht om rurale elektrificatie in ontwikkelingslanden te bevorderen. FRES sticht en beheert lokale, kleinschalige energiebedrijven die huishoudens en kleine bedrijven op het platteland in ontwikkelingslanden toegang bieden tot elektriciteit. De FRES-bedrijven zorgen dat mensen stroom krijgen in gebieden waar het anders na zonsondergang donker is en geven een economische stimulans aan de regio waarin ze werken. FRES beheert momenteel drie bedrijven in Burkina Faso, Zuid-Afrika en Mali die ruim 13.000 klanten bedienen.


---



Ingezonden persbericht