ABVAKABO FNV

FNV Jong maakt zich grote zorgen

Op dit moment gaat er in de media nog steeds veel aandacht uit de naar de plannen van Minister Donner om de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar te verhogen. Daarbij wordt wel eens vergeten dat voor veel jongeren dit een-ver-van-mijn-bed-show is. Niet alleen omdat ze nog bij lange na geen 65 of 67 jaar zijn, maar ook omdat het veel jongeren op dit moment domweg niet lukt een baan te vinden.

Liefst vijf miljoen jongeren zaten het eerste kwartaal van dit jaar in Europa noodgedwongen thuis. In Nederland valt het gelukkig nog "mee", zes procent van de jongeren zit thuis. Een percentage dat het laagst is van heel Europa, maar toch.

De verwachting is dat ook hier meer klappen gaan vallen. De meeste jongeren die nu van school afkomen, zullen er niet snel in slagen een baan te vinden. Vooral jongens zijn de dupe. Dit komt omdat ze opgeleid zijn in technische beroepen of voor de bouw en dit zijn nu eenmaal de sectoren waar momenteel de zwaarste klappen vallen. De meisjes lijken de werkloosheidsdans meer te ontspringen. Toch moet nog maar blijken of dit structureel is. Onze ervaring leert namelijk dat de publieke sector altijd iets later wordt geconfronteerd met de gevolgen van een crisis. Het moet dus nog maar blijken dat een sector als bijv. de zorg niet geraakt gaat worden door bezuinigen.

Voorzitter Jeroen de Glas van FNV Jong adviseert alle jongeren dan ook vooral in de schoolbanken te blijven. Ga geen werk zoeken maar ga een passende vervolgopleiding zoeken, dat is zijn credo. Ik vrees dat het advies van Jeroen een goed advies is en in de meeste gevallen het beste is wat jongeren kunnen doen.

Daarnaast is het echter wel noodzakelijk om te kijken hoe we al die jongeren die echt uitgeleerd zijn, op gaan vangen. Voorkomen moet worden dat er een hele generatie van jongeren van school komt waarvoor geen werk is. Daarom is het goed dat in het voorjaar in het afgesloten sociaal akkoord afspraken zijn gemaakt over stages en werk voor jongeren. Daar zullen we namelijk met zijn allen een forse steen aan moeten bijdragen.