Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 21 juli 2009

Subsidie Werkgroep Heemkunde Esbeek
De Werkgroep Heemkunde Esbeek heeft een verzoek ingediend om subsidie voor het uitzetten van een wandelpad rondom de kern Esbeek. Het college heeft besloten subsidie te verlenen voor de kosten die direct verband houden met de realisatie van het wandelpad. Verder wil het college dat het wandelpad opgenomen wordt in én fysiek wordt uitgevoerd zoals het bestaande wandelroutenetwerk Land van de Hilver.
De aanleg van het wandelpad - de 'Acht van Esbeek' - is één van de activiteiten die de werkgroep dit jaar organiseert ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan.

Vrijwilligersfonds
Het college heeft de bijdragen uit het vrijwilligersfonds voor het eerste halfjaar van 2009 vastgesteld. In december neemt het college een besluit over aanvragen - die zijn ingediend voor 1 december 2009 - voor het tweede halfjaar van 2009.
Vorig jaar besloot de gemeenteraad om voortaan jaarlijks ⬠35.000,00 beschikbaar te stellen voor vrijwilligerswerk en dit bedrag te storten in een vrijwilligersfonds.
Vanuit het vrijwilligersfonds kunnen activiteiten en voorzieningen eenmalig financieel worden ondersteund die:
" de leefbaarheid en de sociale samenhang in de gemeente Hilvarenbeek bevorderen en/of;
" in het algemeen belang zijn voor de inwoners van de gemeente Hilvarenbeek, en
" het vrijwilligerswerk in de gemeente Hilvarenbeek ondersteunen. De helft van het bedrag voor 2009 is nu toegekend. Daarbij heeft het college bepaald dat de toegekende subsidie in principe dit jaar moet worden besteed en aan het einde van het jaar moet worden verantwoord.

Huisvestingsprogramma en -overzicht 2010
Het college stelt ieder jaar een 'huisvestingsprogramma en -overzicht' vast voor het basisonderwijs. Verzoeken om aanpassing of uitbreiding van basisscholen die het volgende jaar gerealiseerd kunnen worden, worden op het huisvestingsprogramma geplaatst. Niet-gehonoreerde aanvragen worden op het huisvestingsoverzicht geplaatst. Voor 2010 hebben de schoolbesturen een aantal verzoeken ingediend. Nadat deze verzoeken zijn getoetst aan de Verordening huisvesting primair onderwijs gemeente Hilvarenbeek heeft het college besloten dat geen van de verzoeken in aanmerking komt voor het huisvestingsprogramma 2010.
Wel wordt een verzoek van Stichting Opmaat ingewilligd om een groep leerlingen van basisschool De Driehoek te huisvesten in een leslokaal van basisschool Sint Adrianus. Dit verzoek wordt niet op het programma voor 2010 geplaatst maar vanwege het spoedeisend karakter - door onverwacht grote groei van het aantal leerlingen - nog dit jaar gerealiseerd. Voor eerste inrichting onderwijsleerpakket voor deze groep wordt een vergoeding van ⬠6.707,67 toegekend.

Onderhoud bermen en sloten
De werkzaamheden voor onderhoud aan bermen en sloten worden dit jaar gegund aan firma Reijrink aannemersbedrijf uit Diessen. Ook de afgelopen jaren heeft dit bedrijf het onderhoud uitgevoerd. Sinds 2008 worden de bermen in de gemeente Hilvarenbeek ecologisch beheerd. Het resultaat hiervan wordt langzaam zichtbaar. Zo is sinds lange tijd de knolsteenbreek weer te zien in de Hilvarenbeekse bermen.