Partij van de Arbeid

Samsom wil meer elektrische auto's

Diederik Samsom wil in 2020 twee miljoen elektrische auto's op de weg zien. Het PvdA-kamerlid vindt het huidige streven van het kabinet naar één miljoen te laag. Hij pleit voor zoveel mogelijk oplaadpunten langs wegen en rond parkeerplaatsen, die zonder vergunning aangevraagd kunnen worden.

De batterij van een elektrische auto moet na ongeveer 200 kilometer worden opgeladen. Bij gebrek aan voldoende oplaadpunten is de aanschaf van een duurzame auto momenteel niet aantrekkelijk.

Een ander struikelblok is het prijskaartje van een batterij. Diederik Samsom: `Maar in Israël en Denemarken werken bedrijven al met een concept waarbij je de batterij gratis krijgt, zoals je een mobieltje krijgt bij een telefoonabonnement.'

Bij de versnelde aanleg en voorgenomen aanpassing van wegen moet volgens Samsom ruimte gemaakt worden voor oplaadpunten en wisselstations. Hij wil dat na het zomerreces de voorwaarden om van elektrisch rijden een succes te maken wettelijk vastgelegd worden.

Een benzinetank gaat minstens drie keer langer mee dan de batterij van de huidige generatie elektrische auto's. Samsom wijst erop dat bijvoorbeeld in de Randstad de gemiddelde autorit niet langer dan 75 kilometer is.

Het kabinet maakte eerder deze maand bekend elektrisch rijden vanaf volgend jaar te gaan stimuleren. Eigenaren van een elektrische auto hoeven geen BPM en wegenbelasting te betalen en bedrijven kunnen stroom door subsidie en belastingvoordelen 8000 euro besparen op de aanschafprijs. Verder wordt de aanleg van oplaadpunten fiscaal gestimuleerd.
Links

* Kabinet stimuleert elektrische auto