Greenpeace

Sojahandelaren verlengen stop op ontbossing in de Amazone

Stoppen van ontbossing cruciaal voor aanpak klimaatverandering

29 juli 2009

Brazilië -- Greenpeace feliciteert Braziliaanse sojahandelaren met het verlengen van het moratorium op ontbossingssoja tot juli 2010. Dat houdt in dat bedrijven geen soja verhandelen afkomstig uit Amazone regenwoud dat na 2006 werd ontbost. Goede initiatieven vanuit het bedrijfsleven zijn hard nodig om de onvervangbare Amazone oerbossen te beschermen en de greep op klimaatverandering niet te verliezen. Gisteren is de verlenging aangekondigd tijdens een persconferentie in Brasilia, in aanwezigheid van de Braziliaanse milieuminister Carlos Minc. Het moratorium kwam in 2006 tot stand na een campagne van Greenpeace gericht op Europese en Nederlandse afnemers van soja. Deze bedrijven kunnen dankzij het moratorium garanderen dat voor hun producten geen Amazonewoud wordt vernietigd.

Onlangs heeft Greenpeace in het rapport `Slaughtering the Amazon' ook de vernietigende rol van rundvlees- en leerbedrijven in de Amazone blootgelegd. Greenpeace roept deze bedrijven op om het voorbeeld van de sojahandel te volgen. Inmiddels hebben een aantal afnemers van rundvlees en leer waaronder sportmerk Nike concrete stappen genomen om geen leer en vlees meer af te nemen uit ontboste gebieden in de Amazone.

Ontbossing van regenwouden is verantwoordelijk voor 20 procent van de uitstoot van broeikasgassen: dat is meer dan alle vliegtuigen, treinen en auto's wereldwijd. Hiermee is Brazilië na de Verenigde Staten, China en Indonesië de vierde grootste klimaatvervuiler.

Nu steeds meer bedrijven stappen willen zetten om ontbossing een halt toe te roepen, moeten ook overheden over de brug komen. Greenpeace wil een effectief klimaatakkoord dat voorziet in een jaarlijks fonds van 110 miljard euro om ontwikkelingslanden te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Van dit bedrag is 30 miljard per jaar nodig voor het tegengaan van ontbossing. Het Nederlandse aandeel in dit mondiale fonds zou 1,5 miljard euro per jaar bedragen.

Afgelopen week pleitte minster Cramer voor een jaarlijks bedrag van ruim 70 miljard euro (100 miljard dollar) voor klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden. Hoewel dit nog niet voldoende is, geeft Nederland wel het goede voorbeeld door als eerste geïndustrialiseerde land een concreet bedrag te noemen.
---
Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 550.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.
---

Contact informatie


---

Greenpeace persvoorlichting Loes Visser 020 - 5249 570 of 06 - 250 310 12