Gemeente Drechterland

29-7-2009
Samenwerking gemeente, politie en horeca

Convenant Veilig uitgaan in Drechterland

Op maandag 20 juli 2009 hebben burgemeester Rob van der Riet, de heer Heijstee van Politie De Koggen en de heer Zonneveld, vice-voorzitter voor de afdeling West-Friesland van Horeca Nederland, het convenant Veilig Uitgaan ondertekend.

De gemeente Drechterland is met deze ondertekening de derde gemeente in de regio die de handen ineen slaat met politie en de plaatselijke horeca om het alcoholmisbruik en uitgaansgeweld onder jongeren tegen te gaan.

Eigen verantwoordelijkheid
Bij de ondertekening van het convenant waren niet alleen de ondertekenaars, maar ook de heer Krijnzen (exploitant Bantam), de heer Redeker (exploitant De Rode Leeuw), de heer Vis (Herberg ât IJsselmeer) aanwezig in de Raadszaal in Hoogkarspel.

Tijdens de bijeenkomst spraken de verschillende partijen over het belang van dit convenant. De heer Zonneveld is tevreden over deze bevestiging van de samenwerking naast de korte lijnen met de burgemeester. Zonneveld: âDe bereidheid bij de horeca om het misbruik aan te pakken is er zeker. Perfectioneren van onze samenwerking is iets waar wij allen profijt van hebben.â Ook de heer Heijstee benadrukt dat samen optrekken en weten wat er speelt zeer belangrijk is: âHet is een samenwerking waarin iedere partij vanuit zijn eigen verantwoordelijkheden een bijdrage levert om alcoholmisbruik terug te dringen.â

Uitgaansgeweld
In een korte inleiding over het convenant sprak burgemeester Van der Riet over de vernielingen tijdens de kermissen in Drechterland van de afgelopen periode: âAls beste kleine gemeente van 2009 hebben we op leefbaarheid en wonen hoog gescoord, maar op vernielingen en ander uitgaansgeweld willen we het laagste scoren.â Het convenant is een bundeling van afspraken tussen politie, Openbaar Ministerie, gemeente en de horeca. Het doel is om een prettig, veilig en beheersbaar uitgaansklimaat te maken in Drechterland en zo overlast tot een minimum te beperken.