Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


29 jul 2009

Collectief winkelverbod voor winkeldieven in Naaldwijk

Winkeldieven en overlastgevers in Naaldwijk kunnen sinds 21 juli 2009 een collectief winkelverbod opgelegd krijgen. De Naaldwijkse winkeliers willen hiermee de veiligheid van het winkelend publiek en de winkeliers en hun medewerkers verbeteren. Voorheen konden individuele ondernemers al een toegangsverbod opleggen.

De collectieve winkelontzegging is een van de resultaten van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Dit is een samenwerkingsverband van gemeente Westland, politie Haaglanden en de winkeliersvereniging. Het KVO is bedoeld om gezamenlijk de veiligheid in winkelgebieden structureel te waarborgen en op een hoger plan te brengen.

Winkelbedrijven die aan dit initiatief deelnemen, maken dit voor het winkelend publiek kenbaar door een sticker te plakken aan de buitenzijde van de winkel. Ook staat op de website www.naaldwijkwinkelrijk.nl een lijst met deelnemende bedrijven vermeld.

Met de politie en het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over het strafrechtelijke vervolgen van overtreders van het collectieve toegangsverbod. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft toestemming gegeven voor de werkwijze.