Buitenlandse Zaken België


Datum: 29/07/2009

Minister Leterme over de incidenten in Ashrak (Irak)

Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme neemt nota van de open brief van Senator Vankrunkelsven over de incidenten in Ashraf (Irak). In zijn brief heeft de Senator het over zeven dodelijke slachtoffers, een cijfer dat vermeld wordt door het hoofdkwartier van de Volksmoedjahedin in Frankrijk. Volgens verklaringen van de Iraakse regering zouden geen dodelijke slachtoffers te betreuren zijn maar zouden er 300 gewonde slachtoffers zijn, waaronder 110 leden van politie en leger.

Minister Leterme heeft onze ambassade in Amman - die ook bevoegd is voor onze relaties met Irak - verzocht inlichtingen in te winnen. Morgen zal in Brussel bij Buitenlandse Zaken ook op het niveau directeur-generaal een contact plaatsvinden met de Iraakse ambassadeur met het oog op meer informatie over de ware toedracht van de zware incidenten in Ashraf.

Minister Leterme veroordeelt elke vorm van niet-proportioneel geweld waarbij burgerslachtoffers waaronder vrouwen en kinderen zouden vallen, waar ook ter wereld. Het is echter nog te vroeg om op basis van zeer onvolledige en tegenstrijdige berichten een definitief standpunt in te nemen over de evenementen in Ashraf. De organisatie van Volksmoedjahedin werd tot voor kort nog door de EU beschouwd als een organisatie met leden die zich schuldig maakten of steun verleenden aan terroristische activiteiten. Het komt ook toe aan de Iraakse regering, met respect voor de mensenrechten, de orde en veiligheid op zijn grondgebied te waarborgen.