MKB verwacht economische verslechtering

30/07/2009 07:30

BusinessCompleet

juli 2009,

P e r s b e r i c h t

ABCOUDE - Meer dan de helft van het bedrijfsleven verwacht pas eind 2010 economisch herstel. Dit blijkt uit onderzoek onder 504 ondernemers.

Het onderzoek werd afgelopen 22 juli uitgevoerd onder de abonnees van MKB uitgever BusinessCompleet.nl. Uit het onderzoek blijkt dat 54% van de ondernemers pas vanaf eind 2010 economisch herstel verwacht. Slechts 11% verwacht dit jaar nog verbetering.

De redactie van BusinessCompleet.nl vindt cijfers over het verwachte herstel realistisch en hoopgevend: "In 2009 zal geen herstel meer optreden, hooguit stabilisatie. Wanneer er wel herstel optreedt, hangt voor een groot deel af van het ondernemersvertrouwen. Over een jaar zal de economie weer aantrekken als het aan de bedrijven ligt. Dat lijkt wellicht lang te duren, maar is een overzichtelijke periode", aldus uitgeef directeur Serge Eikhoudt.

"Bedrijven die later dit jaar of begin 2010 investeren, profiteren dan maximaal van het verwachte herstel vrij kort erna", vervolgt Eikhoudt. Verontrustend is wel dat 40% eerst nog een verslechtering verwacht van de economie. Dat verklaart ook de blijvende toeloop op bijvoorbeeld de regeling voor werktijdverkorting in de WW en het toenemend aantal ontslagen.

Het onderzoek toont ook aan dat de media veel invloed heeft op de perceptie van de economische crisis. "Er zit inderdaad een belangrijk psychisch element in de recessie als ruim 66% in het onderzoek aangeeft dat de media een negatieve invloed heeft op het verloop van de economische malaise", aldus Eikhoudt.

Ondanks de klaarblijkelijke negatieve invloed van de media zegt 74% van de respondenten dat de berichtgeving over de recessie belangrijk is voor de bedrijfsvoering. Ook blijkt uit het onderzoek dat ruim de helft van de ondernemers aangeeft dat de media voldoende feitelijke informatie geeft. De wetenschap dat het ergens anders slecht gaat, lijkt dus al voldoende om negatieve invloed te hebben op andere ondernemers. Terwijl bedrijven nog prima functioneren.

Uitgeef directeur Eikhoudt vindt de uitkomsten van het onderzoek zeer relevant. "Met de uikomsten kunnen de overheid en de ondernemers zich focussen op de toekomst. Als je weet wanneer je collega-ondernemer herstel verwacht, kun je daar in alle plannen rondom personeel en investeringen rekening mee houden. En dat geeft enige houvast die ondernemers nodig hebben", aldus Eikhoudt.





http://www.businesscompleet.nl