Gemeente Geertruidenberg


Speciale lening voor starters woningmarkt

De gemeente Geertruidenberg wil starters die voor de eerste keer een eigen huis willen kopen daadwerkelijk financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning. Daartoe heeft het college van B&W op 21 juli
2009 besloten om het toepassingsbereik van de Verordening VROM Starterslening Geertruidenberg uit te breiden (op basis van artikel 6 lid 2).

De starterslening is een aanvullende lening tot maximaal EUR 20.000,- bovenop de hypotheek om het bedrag dat u tekort komt bij de aankoop van een woning te overbruggen. De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van het huis en het bedrag dat een starter maximaal kan lenen volgens de Nationale Hypotheek Garantie.

De uitbreiding van het toepassingsbereik van de startersregeling is in de volgende zin.

Woningsegment:

De starterslening is van toepassing op bestaande bouw en nieuwbouw. Recreatiewoningen en tweede woningen zijn uitgesloten.

Doelgroep van de starterslening


1. De aanvrager is de verblijfsgerechtigde persoon die op het moment van de aankoop minimaal 18 jaar is en maximaal 35 jaar en voor de eerste keer een eigen woning koopt.


2. De aanvrager:


- woont minimaal één jaar in de gemeente Geertruidenberg of


- een studerend/schoolgaand kind van in de gemeente Geertruidenberg woonachtige verblijfsgerechtigde personen, dat zich binnen een jaar na afronding van de studie of school opnieuw in de gemeente Geertruidenberg wil vestigen en minimaal het laatste jaar voordat hij/zij de studie of school aanving ingeschreven heeft gestaan in gemeente Geertruidenberg.


3. Bij een aanvraag door twee personen die één huishouden gaan vormen in de nieuwe koopwoning gelden de criteria qua doelgroep en de voorwaarden voor één van beide. Voor beide personen geldt echter als voorwaarde dat men niet eerder in het bezit is geweest van een koopwoning.

Voorwaarden


- De verwervingskosten van de woning mogen niet hoger zijn dan EUR 240.000,-.


- Onder de verwervingskosten worden verstaan: de koop/aanneemsom vermeerderd met eventuele verbeterkosten/meerwerk en met daar bovenop de bijkomende kosten zoals afsluitkosten hypotheek, notariskosten hypotheek en de bouwrente. Bij bestaande bouw wordt voor de bijkomende kosten 12% van de koopsom inclusief eventuele verbeterkosten gerekend en bij nieuwbouw 8% over de koop/aanneemsom inclusief eventueel meerwerk.


- Voor de berekening van de starterslening van de gemeente Geertruidenberg mag rekening worden gehouden met maximaal EUR 10.000,- aan meerwerk/verbeterkosten.


- Zowel de eerste als de tweede hypotheek moet en worden verstrekt onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).


- de maximale hoogte van de starterslening bedraagt 20% van het geheel van verwervingskosten en eventuele verbeterkosten/meerwerkkosten, met een maximum van EUR 20.000,-.


- Een starterslening wordt verstrekt zolang hiervoor voldoende budget aanwezig is.

Als de koopsom van de woning lager is dan EUR 163.625,- wordt geadviseerd dat een koopstarter onderzoekt of hij/zij in aanmerking kan komen voor de landelijke koopsubsidie (in plaats van een starterslening).

Voor vragen over de starterslening of voor het aanvragen van een aanvraagformulier kunt u contact opnemen met

dhr. R.Celie (0162-579594) of mevr. M. van der Lee (0162-579657). U kunt de regeling ook inzien in de gemeentewinkel.