Uitblijven van regen zorgt voor ondervoeding in Madagascar

29 juli 2009, Antananarivo, Madagascar - Door aanhoudende droogte in Madagascar raken steeds meer mensen ondervoed, met name kinderen zijn de dupe.

Het stoffige zuiden van het land is altijd al droog geweest, maar de regen viel altijd nog twee keer per jaar. Boeren konden voldoende gewassen verbouwen - vooral zoete aardappel en maïs - om hun families te onderhouden en door het droge seizoen heen te komen.

Maar de afgelopen twee jaar is deze regen uitgebleven. De eens machtige rivieren zijn nu kleine stroompjes, gewassen zijn uitgedroogd. De mensen beginnen ondervoed te raken, vooral de kinderen.

In een gezondheidspost in het zuiden van Madagascar wordt de arm van een kind gemeten om te zien of hij ondervoed is.

In een gezondheidspost in het zuiden van Madagascar wordt de arm van een kind gemeten om te zien of hij ondervoed is.

Liatinahie is boerin en moeder van tien kinderen. Begin dit jaar konden ze al geen eten meer van hun land halen. De hele familie leed eronder, de jongste dochter nog het meest. "Ik heb gezaaid en zoete aardappel gepoot, maar door het uitblijven van de regen is dat opgedroogd. Mijn jongste dochter werd steeds magerder, op een gegeven moment zo erg dat ik haar naar een gezondheidspost moest brengen."

Duizenden kinderen
In de afgelopen 20 jaar is de gemiddelde jaarlijkse neerslag gedaald van 111 ml naar 27,5 ml. Vroeger kwam een droog jaar hooguit een keer in de tien jaar voor, nu lijkt het standaard te zijn. Duizenden kinderen worden daardoor bedreigd met ondervoeding.

Verpleger Tianason Sombason Mandanaina werkt in een gezondheidspost op het platteland, vlakbij Tsihombe. Hij heeft de afgelopen maanden honderden ondervoede kinderen behandeld. "Rond de 80 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar is ondervoed in dit gebied. 70 Procent daarvan is ernstig ondervoed", vertelt hij.

UNICEF is samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het ministerie van Gezondheid bezig om de crisis te verlichten. Zo is er een soort alarmsysteem in het leven geroepen. Vrijwilligers gaan in dorpen langs de deur om te kijken hoe de kinderen er voor staan. Zo kunnen ze tijdig ondervoeding herkennen en ingrijpen.

Ongeveer 80 procent van de ondervoede kinderen is op die manier geholpen. Kinderen worden onderzocht en als het nodig is, krijgt het kant en klare therapeutische voeding.

De dochter van Liatinahie is na een behandeling van zes weken al wat aangekomen en levendiger. Over anderhalve maand zal ze naar verwachting helemaal zijn hersteld.

Sommige kinderen lijden veel langer aan de ondervoeding. Verpleger Mandanaina: "Het heeft een impact op de lange termijn voor kinderen. Kinderen blijven nog lang moe en kunnen zich moeilijk concentreren. Ze hebben het bijvoorbeeld ook moeilijker op school."

Om er zeker van te zijn dat ondervoede kinderen er weer bovenop komen, en dat hun speciale voeding niet aan andere broers of zussen wordt gegeven, krijgen families ook rijst, palm olie en doperwten mee.