Skatebond Nederland


EK skeeleren in België: 'We gaan medailles halen, de vraag is welke kleur'


Sinds 2002 hebben de Nederlandse senioren én jeugd elk jaar medailles behaald op het Europees kampioenschap skeeleren. In het begin slechts een paar, maar het werden er ieder jaar meer, in alle kleuren. Dat schept verwachtingen. Hoe gaat de Nederlandse ploeg het doen op het EK in het Belgische Zandvoorde, 30 juli tot en met 8 augustus?


"Het geeft geen extra druk of er wel medailles gehaald gaan worden, want dat gaat wel gebeuren," klinkt het vol vertrouwen uit de mond van Sjoerd Huisman, één van Nederlands beste allrounders in het internationale veld. "Het is alleen de vraag welke kleur het wordt. Iedereen is goed bezig in de voorbereiding. De afstanden waar het moet gebeuren zijn normaal gesproken de afvalwedstrijden, aflossingskoersen en marathon. Het is goed voor de Nederlanders als het zwaar wordt op de lange afstanden. De aflossing moet puur op snelheid. De concurrentie komt vooral uit Frankrijk en Italië, en de Belgen hebben op alle afstanden kanshebbers."
"Ik wil voor minstens vijf medailles zorgen, wat niet wil zeggen dat ik zelf vijf medailles haal, maar als ik er anderen bij kan helpen, dan telt dat ook," klinkt het gedecideerd uit de mond van Elma de Vries. Zij was verantwoordelijk voor veel van de Nederlandse medailles in de afgelopen jaren, met als voorlopig hoogtepunt goud op de 1000 meter op de piste in 2007.
De Vries: "Het is natuurlijk mooi dat het kampioenschap in de buurt is, en dat we allemaal de baan al kennen van de jaarlijkse driedaagse. We kunnen er nog een paar dagen heen om te trainen en de laatste 'update' van de baan te krijgen. In de wedstrijden en trainingen merk ik dat het niveau van alle skaters in Nederland weer omhoog is gegaan en dat we steeds beter met elkaar leren rijden. Die factoren samen moeten ervoor zorgen dat dit het meest succesvolle EK voor Nederland ooit wordt."


De Belgen

De Belgen zullen moeilijk te verslaan zijn in eigen land, vooral bij de mannen met kanonnen als juniorenwereldkampioen en alleskunner Bart Swings, titelverdediger op de 200 en 300 meter Wouter Hebbrecht (tevens wereldkampioen op de 200) en Ferre Spruyt. Sprinter Ronald Mulder: "Eigen land of niet, ze moeten het ook nog maar doen. De Belgen horen zeker bij de favorieten, maar ik denk dat Nederland ook een heel sterke ploeg heeft."
Zijn broer Michel: "Het klopt dat de Belgen snelle jongens hebben. Maar Ronald heeft dit voorjaar in de Skate Off in Heerde laten zien dat hij de strijd met Bart Swings aan kan op de 500 meter. Op de 300 meter waren we toen beiden sneller. Natuurlijk zijn de Belgen goed. Maar er zijn meerdere afstanden en dus meerdere kansen. Een finale met twee Nederlanders en twee Belgen zou toch prachtig zijn?" Eén concurrent minder is er in elk geval, omdat het Italiaanse sprintkanon Gregorio Duggento is gestopt.
Op de sprintafstanden zijn de tweelingbroers Mulder al jaren de besten in Nederland. Na dit EK willen ze stoppen met skeeleren om zich helemaal te richten op het schaatsen. Ronald: "We houden elkaar scherp. Ikzelf denk echt mee te kunnen doen voor de prijzen. De laatste jaren behaalden we op de aflossingskoersen met Michel en Sjoerd Huisman vaak een medaille. Maar individueel wil ik ook tellen. Bij bondscoach Desly Hill heb ik geleerd om in een toernooi te presteren. Ik weet nu heel goed wat ik wil."
Michel: "We leven het hele jaar al naar het EK toe, ook omdat dit ons laatste skeelertoernooi wordt. Ik heb er vertrouwen in dat ik dit jaar veel beter ben als vorig jaar. Dat geldt ook voor Ronald en Sjoerd, dus ik denk dat we hoge ogen kunnen gooien in de aflossingswedstrijd."


Bescheiden

Bart Swings blijft, de Vlaamse volksaard getrouw, bescheiden. "Ik zou graag een top vijf-plaats behalen op de lange afstanden," plaatst de 18-jarige zich in een underdogpositie. "Het is mijn eerste jaar als senior, daarom wil ik de lat nog niet te hoog leggen. Maar mijn resultaten tot nu toe zijn hoopgevend. De stap naar de senioren vond ik erg groot, al is dat misschien aan de uitslagen niet te zien. Als eerstejaars prijs ik me gelukkig dat ik in een sterke ploeg als CadoMotus ben beland, dat heb ik voor op anderen die van de junioren komen."
Alhoewel Swings op alle afstanden vanaf 500 meter uitstekend uit de voeten kan, richt hij zich bij de senioren vooral op de langere afstanden. Extra druk omdat het EK in eigen land is zegt hij niet te voelen. "We weten dat we dit jaar een sterk team hebben. We zullen proberen iets moois te laten zien. De zwaarste concurrentie verwacht ik van Frankrijk en Italië."


Meervoudig Europees en wereldkampioen Yann Guyader drukt zich nog wat specifieker uit. "Ik denk dat er in het Europese veld weinig sterkere paren zijn dan Alexis Contin en mijzelf, en in Italië Saggiorato en Zangarini," aldus de zelfverzekerde Franse kampioen.


Potentie

"Het Nederlandse skeeleren heeft enorm veel potentie. Ze moeten alleen nog leren geloven in zichzelf," zei de Australische bondscoach Desly Hill bij haar aantreden in 2004. En hebben ze dat inmiddels geleerd? "Dat hebben ze zeker," zegt Hill. "Ze praten nu tenminste over winnen, en ze doen het ook regelmatig. Het is op zijn minst interessant dat vier van onze rijders inmiddels wereldkampioenen hebben verslagen in een rechtstreekse confrontatie. De meesten met wie ik in 2004 begon waren net junior-af. Ze hebben zich heel goed ontwikkeld. Ik zou graag in Nederland blijven totdat onze rijders overtuigend gaan winnen. We hebben onder andere hard gewerkt om de bochten te verbeteren. Het is realistisch ervan uit te gaan dat we medailles halen in België."


De baanwedstrijden worden verreden op de 200-meterpiste van Zandvoorde, de wegwedstrijden op een nieuw geasfalteerd wegparcours vlakbij de baan en de marathon in de stad Oostende. De Skatebond Nederland wil een Holland House inrichten. Mogelijk worden daar 's avonds de Nederlandse medaillewinnaars gehuldigd.