ROOD-flexinspectie onderzoekt arbeidsomstandigheden op NS-stations

30/07/2009 10:31

SP

ROOD, jong in de SP, gaat de komende week op flexinspectie langs de eet -en drinktenten op NS-stations om met het personeel te praten over arbeidsvoorwaarden en hun rechten. Woordvoerder Lieke Smits: "Tijdens voorgaande flexinspecties bleek er veel mis, met name bij supermarkten. De flexwet werd misbruikt. Jongeren hadden geen rechten, werden niet doorbetaald bij ziekte en moesten maar zien of ze opgeroepen werden. We krijgen signalen dat dit ook op de NS-stations het geval is. Dat gaan we onderzoeken en zo nodig aan de kaak stellen." Ook enkele Kamerleden van de SP, waaronder woordvoerder sociale zaken Paul Ulenbelt zullen meelopen met de ROOD-jongeren.

Vooral in de zomer werken veel jongeren met een tijdelijk flexcontract. Een flexcontract is een contract op oproepbasis of een nul-urencontract. Met deze contracten worden de werknemers niet doorbetaald bij ziekte en moeten ze vaak onregelmatig werken, soms zelfs in gebroken diensten op één dag. Roosters worden maar zeer kort van tevoren bekend gemaakt en bovendien kan het voorkomen dat werknemers niet meer worden ingepland, dus ook het inkomen is onzeker.

Smits: "Dat jongeren een vakantiebaantje nemen, is nog geen reden om ze slecht te behandelen. De werkgevers en de economie profiteren van de vakantiekrachten, maar dit mag niet ten koste van alles gaan. Ook een kioskmedewerker kan ziek worden, en het is niet uit te leggen dat die geen loon krijgt als ze bijvoorbeeld een griepje opgelopen heeft door de stationstocht."

De flexinspectie zal in ieder geval de NS-stations van Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Arnhem, Nijmegen, Tilburg en Eindhoven aandoen.

http://www.sp.nl