Erasmus Universiteit Rotterdam

Mozaïekprijzen voor vier jonge EUR-onderzoekers

De talentvolle allochtone afgestudeerden kunnen met de prijs vier jaar onderzoek doen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vier jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden van de Erasmus Universiteit Rotterdam een subsidie uit het programma Mozaïek toegekend. Zij ontvangen ieder 200 000 Euro waarmee ze de aankomende vier jaar hun promotieonderzoek kunnen uitvoeren.

Van de prijswinnaars gaan twee afgestudeerden hun onderzoek uitvoeren aan het Erasmus MC. Het onderzoek van Rachida Bouamar (Ziekenhuisfarmacie / Interne geneeskunde) bestudeert het geneesmiddel Tacrolimus, dat na niertransplantatie wordt voorgeschreven om afstoting te voorkomen. Zij bekijkt hoe op basis van erfelijke aanleg de dosis kan worden aangepast om de effectiviteit te verbeteren en bijwerkingen te verminderen. Het onderwerp van het onderzoek van Mostafa Mokhles (Thoraxchirurgie) is de behandeling van kinderen bij wie door een aangeboren afwijking van de pulmonaalklep de zieke klep wordt vervangen door een donorklep. De donorkleppen hebben een beperkte duurzaamheid en moeten na een aantal jaren worden vervangen. Mokhles onderzoek hoe de behandeling van deze patiënten kan worden geoptimaliseerd.

De andere twee aankomende promovendi zijn verbonden aan de faculteit der Sociale Wetenschappen en Erasmus Research Institute of Management (ERIM). Het onderzoek van Katerina Manevska gaat over het contact tussen verschillende sociale groepen en allochtonen. Zij bekijkt onder welke economische omstandigheden dit contact leidt tot negatiever of positiever denken over allochtonen. Ivana Naumovska snijdt een erg actueel vraagstuk aan. Haar onderzoek gaat over het meten, het functioneren en het management van reputaties van bedrijven in de financiële sector.

In totaal stuurden 114 studenten en afgestudeerden een onderzoeksidee in. Daarvan mochten er 43 meedoen aan workshops bij de NWO en presenteerden zij een uitgewerkte aanvraag aan de beoordelingscommissie. Met Mozaïek wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap. Het vrijgemaakte totaalbudget van vier miljoen euro wordt gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW. Eind oktober ontvangen de laureaten tijdens een feestelijke uitreiking een oorkonde van de voorzitter van NWO, prof.dr. Jos Engelen.

Informatie:
Mozaïekprogramma NWO: