Minder geld over in vakantiemaand

Amsterdam, 31 juli 2009

Huishoudens zitten minder ruim in de portemonnee. In de vakantietijd lopen de uitgaven vaak op. Huurders betalen vanaf juli meer huur, maar de energietarieven zijn gedaald. Ouderen zien hun AOW-uitkering wel harder stijgen dan de prijzen.

In juli kwamen de meeste huishoudens uit met hun geld. Van de 64.000 respondenten op de ING Vraag van Vandaag hield drie op de tien (30%) geld over en kwam een kwart (24%) precies uit. Ruim vier op de tien (41%) kwam geld tekort en 4% had geen mening. In juni kwam nog 40% geld tekort. Dat percentage ligt in de vakantiemaand juli 1% hoger. Per saldo zitten de respondenten in juli minder ruim in de portemonnee.

Mee- en tegenvallers in juli

Ieder jaar kunnen consumenten halverwege het jaar een aantal veranderingen verwachten in het huishoudboekje. Voor veel huurders wordt jaarlijks per 1 juli de huur aangepast. Dat betekent normaalgesproken extra huuruitgaven. Dit jaar zal de huur voor de meeste huurders met maximaal 2,5% omhoog zijn gegaan. Dat betekent op een huur van 500 euro een extra 12,50 euro. Huur of koop, veel huishoudens hebben in juli een meevaller bij de energietarieven kunnen noteren. De verlaging van de energietarieven scheelt een gemiddeld huishouden al snel 20 tot 30 euro per maand. Daarentegen doen veel consumenten tijdens deze vakantieperiode extra uitgaven. Dat maakt het lastiger om in vakantietijd geld over te houden.

Inflatie vanaf nu onder de 1%

In juli is de inflatie naar verwachting, voor het eerst sinds bijna 3 jaar, onder de 1% gedoken. Dat zal de rest van het jaar zo blijven. Niet alleen de lagere energietarieven dragen daaraan bij. Het ING Economisch Bureau verwacht ook dat de voedselprijzen verder dalen. De lage inflatie kan gunstig uitpakken voor het huishoudbudget als tegelijkertijd de inkomensstijging hoger uitvalt. Zo worden bijvoorbeeld jaarlijks de AOW-uitkeringen per 1 juli aangepast. Deze keer zijn de AOW-uitkeringen met 1,3% omhoog gegaan. Voor veel ouderen kan het positieve verschil tussen deze verhoging (1,3%) en de inflatie (
© 2009 ING Economisch Bureau