Ministerie van Financiën

Boetes voor financiële instellingen flink omhoog

Nieuwsbericht | 31-07-2009 | Financieel toezicht

Op 1 augustus treedt een nieuw boetestelsel in werking voor de financiële sector. In dit nieuwe stelsel kunnen de toezichthouders, DNB en AFM, hogere boetes opleggen dan voorheen aan bijvoorbeeld banken, verzekeraars, pensioenfondsen en accountantsorganisaties.

Voor de zwaarste overtredingen zoals handel met voorwetenschap, misleiden van de consument of overkreditering kan voortaan een geldstraf worden opgelegd van maximaal EUR 4.000.000 of EUR 8.000.000 aan recidivisten. Het maximum was EUR 480.000.

Ook kunnen de toezichthouders meer rekening houden met de bijzondere omstandigheden van het geval. Er zijn drie categorieën overtredingen (licht, midden en zwaar) met elk een basisboete. De toezichthouder kijkt per overtreding of er boeteverhogende of boeteverlagende omstandigheden zijn. Als een reclamefolder van een verzekeraar onjuiste informatie bevat en deze ondanks een waarschuwing toch wordt herhaald kan dat aanleiding zijn voor een geldstraf hoger dan het basisbedrag.

Dankzij de vierde tranche van de Algemene Wet Bestuursrecht die op 1 juli 2009 in werking is getreden kunnen ook bestuurders of feitelijk leidinggevenden beboet worden.

Met de invoering van het nieuwe stelsel wordt verwacht dat instellingen nog meer dan voorheen zullen letten op het voldoen aan de regels.

Meer informatie


* Wet

* Besluit

Verwante dossiers


* Financieel toezicht