Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z14316

Vragen van de leden Jasper van Dijk en Smits (beiden SP) aan de minister en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over voortgaande (bestuurlijke) fusies in het onderwijs. (Ingezonden 27 juli 2009)


1
Wat is uw oordeel over het feit dat er - ondanks uw oproep tot terughoudendheid - tenminste nog zeventien (bestuurlijke) fusies gaande zijn in het onderwijs? 1)


2
Erkent u dat uw oproep aan schoolbesturen om in de komende periode zeer terughoudend te zijn met fusievoornemens en geen onomkeerbare stappen te zetten tot het wetsvoorstel fusietoets in het parlement is behandeld, niet het gewenste effect heeft? 2)


3
Bent u bereid per direct een fusiestop in te stellen totdat er een wettelijke fusietoets is vastgesteld, overeenkomstig de motie van de leden Jasper van Dijk en Depla van september 2008 3)? Kunt u uw antwoord toelichten? Zo nee, op welke wijze waarborgt u de keuzevrijheid van ouders en leerlingen zolang er nog geen fusietoets is?


4
Bent u in gesprek gegaan met de fuserende scholen die in oktober vorig jaar aan u zijn gemeld, aangezien een aantal daarvan nog steeds bezig is met fusies? Zo ja, wat zijn hun argumenten om door te gaan met de fusie? Zo nee, wilt u dit alsnog doen? 4)


5
Bent u bereid in gesprek te gaan met de schoolbesturen die betrokken zijn bij de zeventien lopende fusies en wilt u hen oproepen geen nieuwe stappen te zetten zolang de fusietoets nog niet in werking is getreden? Zo nee, waarom niet?


6
Is het bekend hoeveel andere fusies er nog lopen, wat de argumenten voor de fusies zijn en in hoeverre is voldaan aan uw dringende oproep om te handelen in de geest van de fusietoets zolang deze nog niet in werking is getreden? 5) Zo ja, kunt u deze informatie verschaffen? Zo nee, bent u nu wel bereid dit op korte termijn te onderzoeken en daarbij te betrekken of de (financiële) autonomie een stimulans is voor voortgaande (bestuurlijke) schaalvergroting?


7
Heeft u al een aanvraag ontvangen voor de fusie tussen het Regio College en het Horizon College in Noord-Holland, waardoor een Regionaal Opleidingscentrum ontstaat met 21.000 deelnemers? Zo nee, hoe verklaart u dat de ingangsdatum van de bestuursoverdracht gepland staat op 1 januari 2010? Zo ja, hoe oordeelt u over deze aanvraag in het licht van uw visie op schaalvergroting? 6)


8
Deelt u de mening dat het van groot belang is haast te maken met het wetsvoorstel voor een fusietoets? Wanneer bent u voornemens deze aan de Kamer te zenden?


9




Betrekt u in uw wetsvoorstel verdergaande maatregelen tegen schaalvergroting, zoals de mogelijkheid voor een school om uit een schoolbestuur te stappen, invoering van een kleinschaligheidsbonus, een ruimere vergoeding voor ondersteuning van kleine besturen en het vaststellen van een maximum aantal leerlingen per school? Zo nee, bent u bereid deze maatregelen alsnog te overwegen?


1) Inventarisatie door de SP van lopende fusies, juli 2009
2) Brief aan schoolbesturen, 12 januari 2009

3) Kamerstuk 31 135, nr. 11

4) Aanhangsel Handelingen, nr. 851, vergaderjaar 2008-2009
5) Brief aan schoolbesturen, 12 januari 2009

6) Nieuwsbrief Horizon en Regio College