Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z14321

Vragen van de leden Van Gerven en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de numerus fixus bij geneeskunde. (Ingezonden 27 juli 2009)


1
Hoeveel mensen hebben dit studiejaar (2009-2010) meegeloot voor de opleiding geneeskunde op de medische faculteiten?


2
Hoeveel opleidingsplaatsen voor geneeskunde zijn er komend studiejaar beschikbaar?


3
Hoe was de verhouding tussen het aantal aanmeldingen van studenten en het aantal opleidingsplaatsen de afgelopen vijf jaar?


4
Hoe groot is het percentage buitenlandse studenten dat thans de opleiding geneeskunde volgt? Hoe was dit percentage de afgelopen vijf jaar? Wat vindt u van deze ontwikkeling?


5
Vindt u het niet navrant dat vele gemotiveerde studenten geen opleiding kunnen starten, terwijl er aan de andere kant grote tekorten aan werkzame artsen in Nederland zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen?


6
Wat vindt u van het idee om het aantal jaren dat men meeloot mee te laten wegen bij de lotingsprocedure?


7
Is het waar dat studenten slechts maximaal driemaal mogen meeloten voor de studie geneeskunde? Bent u bereid dit maximum per direct los te laten om zo gemotiveerde studenten die nu geen kans meer hebben extra kansen te bieden? 1)


8
Wat is uw oordeel over het systeem in België waar studenten op basis van een toelatingstoets kunnen instromen in de opleiding?


9
Bent u inmiddels bereid de numerus fixus af te schaffen zodat getalenteerde en gemotiveerde jongeren arts kunnen worden? Zijn bovengenoemde elementen meegenomen in de adviesaanvraag aan de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) over de numerus fixus? 2) Zo nee, wilt u dit alsnog in de adviesaanvraag meenemen?


1) Melding aan de SP-fractie, onderhands aan bewindspersonen verstrekt
2) Verzoek ministerie van VWS aan RVZ, 19 maart 2009