Politie Gelderland-Midden

Politie waarschuwt voor oplichters aan de deur

Publicatiedatum: 31-7-2009 14:34:50

Weer slachtoffer babbeltruc

ARNHEM/REGIO - In Arnhem is vrijdagochtend 31 juli weer iemand het slachtoffer geworden van oplichters aan de deur die de zogenoemde babbeltruc toepassen. Deze vorm van oplichting heeft zich recent vaker voorgedaan in de regio. De politie waarschuwt dan ook alert te zijn op dit soort praktijken.

Een 89-jarige bewoonster van de Arnhemse wijk Malburgen kreeg een man aan de deur die zich voordeed als medewerker van een energiebedrijf. Daarbij hing hij een verhaal op van een gaslek. Met een smoes wist hij de vrouw de woning uit te krijgen en ging er vervolgens vandoor met haar pinpas, geld en sieraden. Later bleek er geld van de rekening van het slachtoffer te zijn afgeschreven.

Vaker
Deze werkwijze en manier van oplichten komt vaker voor in de politieregio Gelderland-Midden. Onlangs werd er nog aangifte gedaan van oplichtingen in Doorwerth, Heelsum, Renkum en Wageningen. Ook elders in het land zijn meldingen bekend van mensen die zich bijvoorbeeld voordoen als pakketbezorgers van TNT of monteurs van energiebedrijven.

Skimming
Vooral oplichters die zich voordoen als pakketbezorgers maken het soms wel erg bont: gekleed in bedrijfskleding van TNT proberen ze met een zogenoemd mobiel pinapparaat illegaal pinpasgegevens met pincode te ontfutselen (skimming), waarna rekeningen van argeloze slachtoffers worden geplunderd.

Tips ter voorkoming
Oplichters zijn mensen die goed hebben nagedacht over hun verhaal en daarom klinken ze vaak geloofwaardig. Vraag daarom altijd om een legitimatiebewijs, hierop staat meestal een telefoonnummer van de betreffende instantie. Twijfelt u over het bezoek? Vraag de man of vrouw buiten te wachten en sluit de deur. Verifieer vervolgens bij het bedrijf waarvoor men werkzaam zegt te zijn. Twijfelt u dan nog, vraag dan de man of vrouw aan de deur later terug te komen als er familieleden, vrienden of buren bij u thuis zijn. Geef nooit uw pincode of waardevolle spullen af. Onthoud dat medewerkers van een bank, de thuiszorg etc. niet onaangekondigd bij u aan de deur komen voor financiële zaken. Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt!

Waarschuw in voorkomende gevallen altijd de politie via 0900-8844 zodat een surveillance poolshoogte kan nemen. Kentekens van gebruikte auto's of een signalement zijn dan wel van belang.