Wereld Borstvoedingsweek: hét wapen in de strijd tegen kindersterfte 31 juli 2009, Kebbi State, Nigeria - Borstvoeding levert een grote bijdrage op het verbeteren van de voeding van kinderen, op hun gezondheid en ontwikkeling. Dit benadrukte de internationale directeur van UNICEF, Ann M. Veneman, in Nigeria vandaag bij de start van de Wereld Borstvoedingsweek (1-7 augustus). Het thema van dit jaar is Breastfeeding, a Vital Emergency Response: Are You Ready?

Een moeder geeft de jongste van haar twee kinderen de borst, zittend op de trap voor haar huis in de El Teffah regio in zuid Libanon. Foto: UNICEF/ Toutounji

Een moeder geeft de jongste van haar twee kinderen de borst, zittend op de trap voor haar huis in de El Teffah regio in zuid Libanon. Foto: UNICEF/ Toutounji

De start van de Borstvoedingsweek werd in Nigeria gehouden. Niet voor niets: van alle kinderen die wereldwijd voor hun vijfde jaar sterven, sterft 12 procent in Nigeria.

"Ondervoeding is een onderliggende oorzaak in een derde van de sterfte van kinderen onder de vijf jaar", vertelt Veneman. "In de eerste zes maanden van het leven geeft borstvoeding precies dat wat een kind nodig heeft. "Maar slechts 13 procent van alle kinderen in Nigeria krijgt exclusieve borstvoeding in het eerste half jaar."

Grote impact
Om ondervoeding onder kinderen te voorkomen, is het nodig om moeders te stimuleren en te helpen om hun kinderen borstvoeding te geven. Ook moet er naar hun eigen gezondheid worden gekeken.

Op het moment krijgt wereldwijd slechts 38 procent van de kinderen exclusieve borstvoeding

Van alle maatregelen om kindersterfte tegen te gaan, kan borstvoeding in de eerste twee jaar, en vooral exclusieve borstvoeding in het eerste half jaar de grootste impact hebben. Zo stelt het vermaarde medisch tijdschrift The Lancet. Het kan de kindersterfte onder de vijf jaar in ontwikkelingslanden, met maar liefst 12 tot 15 procent terugdringen.

UNICEF promoot in deze week betere voeding en benadrukt de grote rol die borstvoeding kan spelen in het beschermen van kinderen tegen ondervoeding en ziektes die vaak voorkomen na natuurrampen en andere noodsituaties.

Noodsituaties
"In noodsituatie moeten kinderen en gezinnen overleven zonder goede voeding, water en sanitatie", verlelt Veneman. "Melk van de borst is geweldige voeding voor kinderen en helpt ziektes voorkomen die door vuil water worden veroorzaakt, zoals diarree."

Een vrouw geeft haar pasgeboren baby de borst, in een lokale gezondheidspost in de noordoostelijke provincie Orientale, in de Democratische Republiek Congo. Foto: UNICEF/ Pirozzi

Een vrouw geeft haar pasgeboren baby de borst, in een lokale gezondheidspost in de noordoostelijke provincie Orientale, in de Democratische Republiek Congo. Foto: UNICEF/ Pirozzi

Borstvoeding helpt ook om kinderen te beschermen tegen infecties, ademhalingsziektes en latere chronische aandoeningen, en om hun algemene immuunsysteem te verbeteren.

"In de afgelopen tien jaar hebben we in 14 landen een toename gezien van meer dan 20 procent van exclusieve borstvoeding. In een aantal van die landen waren crises en rampen", vertelt Veneman. "Als het belang van borstvoeding wordt onderkend, en we ons gezamenlijk inzetten om het te bevorderen en beschermen, kunnen we zelfs in moeilijke omstandigheden meer vrouwen borstvoeding laten geven." Op het moment krijgt wereldwijd slechts 38 procent van de kinderen exclusieve borstvoeding.

De Wereld Borstvoedingsweek biedt een mogelijkheid om beleidsmakers, donoren en zakelijke partners en het publiek te overtuigen van het belang van borstvoeding en van het grote belang dat het heeft in noodsituaties.