Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Weblog

vrijdag 31 juli 2009

Zieke iep kost Alkmaarse huiseigenaren goud geld

Hoort bij: uit de fractie door Mirjam Hamberg om 13:14 uur

Al jaren lang teistert de iepziekte het bomenbestand in Nederland. Ook Alkmaar ontkomt hier niet aan. De Iepenlaan is inmiddels ook getroffen. Waar in andere delen van Nederland financiele regelingen zijn getroffen voor particulieren om de dure operatie te bekostigen de zieke boom uit de tuin te laten halen, loopt Alkmaar achter. De SP fractie wil hier verandering in brengen

Iepziekte
De iepziekte wordt veroorzaakt door schimmels die groeien in de houtvaten (de bloedvaten van een boom). De boom produceert als reactie een stofje om de groei van de schimmel te stoppen. De schimmel kan van het ene houtvat in het andere komen waardoor er uiteindelijk te veel houtvaten verstopt raken waardoor de boom afsterft. De schimmel wordt verspreid door de grote en kleine iepenspintkever.

Behandeling van de bomen

De iepen zijn te behandelen met een vaccinatie. Dit kost echter veel geld. Het is daarom goed te begrijpen dat de gemeente Alkmaar hier selectief mee omgaat. Alkmaar kent 1500 iepen. Daarvan worden er 200 behandeld met het vaccin. De meeste aandacht gaat uit naar de iepen rond de grote Sint Laurenskerk. Na aandringen van de SP fractie worden waarschijnlijk volgend jaar ook de iepen in de Iepenlaan behandeld.

Vergoeding voor particulieren

Een aantal inwoners van Alkmaar hebben een iep in de tuin staan. Als deze bomen ziek worden moeten ze binnen twee weken worden weggehaald. Tot eind 2007 kende de provincie Noord Holland een potje om bomen bij particulieren te verwijderen. Dat potje is er helaas niet meer. Nu worden de kosten op de eigenaar van het betreffende pand verhaald. De kosten bedragen meer dan 1000 euro en kunnen als het tegen zit tot enkele duizenden euro´s oplopen. In de provincie Friesland, maar ook in enkele gemeenten in Nederland, worden deze kosten door de overheid vergoed. Het is opmerkelijk dat Alkmaar als meest sociale stad van Nederland individuele burgers op laat draaien voor deze enorme kosten. Opmerkelijk is dat de gemeente Alkmaar wel een regeling kent waarbij een derde wordt vergoed, maar deze informatie geven ze niet aan mensen die het betreft. Hier moet je zelf achter komen en zelf achter aan gaan. Als je niet van deze regeling op de hoogte bent en je hoort dat er geen potje is voor het verwijderen van bomen, dan ga je niet nog eens vragen of er misschien een ander potje is. Je gaat er van uit dat de gemeente zorgvuldige voorlichting geeft. Heel bijzonder vinden wij dat.