Ingezonden persbericht


Hilversum, 30 juni 2009

Tour de Cinéma

De Franse filmzomer op Nederland 2

Deze zomer brengt Nederland 2 voor de thuisblijvers een groot aantal (prijswinnende) films uit de rijke geschiedenis van de Franse cinema. Vanaf vrijdag 31 juli tot en met vrijdag 28 augustus zijn op de vrijdag en zaterdag Franse films te zien tijdens de Tour de Cinéma, de Franse filmzomer op Nederland 2. Een van de hoogtepunten is de tv-première van La vie en rose op zaterdag 8 augustus om 22.43 uur. De film handelt over het onstuimige leven van chansonniere Edith Piaf met een oscarwinnende rol van Marion Cotillard als een vechtende, zuipende maar vooral ook zingende Piaf.

Het volledige programma van Tour de Cinéma is als volgt:

La tourneuse de pages

La tourneuse de pages is een psychologische thriller over een meisje dat onterecht wordt afgewezen voor het conservatorium en uit is op wraak. Ook is het een vertelling over de onaangename kantjes van muziek maken op het hoogste niveau, de stress en de jaloezie.

Vrijdag 31 juli om 23.45 uur

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain

Onweerstaanbare romantische komedie die overladen werd met nominaties en prijzen. Barmeisje Amélie (Audrey Tautou), zelf tijdens haar kille jeugdjaren verstoken van affectie, besluit op een goede dag andere mensen een handje te helpen bij het vergaren van geluk.

Prijzen en nominaties: 2 BAFTA awards

4 César awards

Publieksprijs Toronto filmfestival

5 Oscarnominaties, waaronder voor beste buitenlandse film.

Zaterdag 1 augustus om 22.43 uur

Les Amants

Deze geruchtmakende klassieker uit 1958 met lyrische en openhartige erotische scènes blijft sierlijk aan de oppervlakte, al suggereert Jeanne Moreau in stil spel méér diepte en twijfel dan de tekst en de situaties. Regie: Louis Malle.

Prijzen en nominaties: Speciale Juryprijs filmfestival Venetië.

Zaterdag 1 augustus om 00.59 uur

Caché

Onthutsende film van Gouden Palm winnaar Michael Haneke. Haneke's films kruipen onder de huid en gaan daar niet meer weg. Zo ook bij Caché. De succesvolle Georges krijgt op een dag een videoband met een opname van zijn huis. Iemand houdt hem in de gaten. Maar wie? En waarom? Er volgen meer banden. Zijn leven raakt ontwricht. Haneke won dit jaar eindelijk de Gouden Palm voor beste film voor Das Weisse Band. Prijzen en nominaties: Gouden Palm beste regie Cannes filmfestival

Vrijdag 7 augustus om 23.42 uur

La vie en rose

Tv-première over het bijzondere leven van chansonniere Edith Piaf met een oscarwinnende rol van Marion Cotillard. Cotillard kaapte verassend, als Franstalige, de oscar weg voor de neus van onder andere Cate Blanchet en Julie Christie.

Prijzen en nominaties: Oscar voor Marion Cotillard voor beste actrice.

Oscar beste make-up.

4 BAFTA awards

Nominatie Gouden Beer filmfestival Berlijn

5 César awards

Golden Globe voor Marion Cotillard

Zaterdag 8 augustus om 22.43 uur

Ascenseur pour l'échafaud

Ingenieuze intrige is slechts een van de aspecten van deze film die het speelfilmdebuut van Louis Malle was, in een stijl die op de nouvelle vague vooruitliep en Jeanne Moreau als belangrijke actrice deed kennen. De beroemde muziek van Miles Davis werd bij de beelden geïmproviseerd.

Zaterdag 8 augustus om 00.58 uur

Confidences trop intimes

Patrice Leconte is de maker van films als Monsieur Hire en de karakterstudie L'homme du Train. Met Confidences trop intimes laat hij opnieuw zien een fijn gevoel voor acteursregie te hebben, met een bijzonder verhaal over een accountant die zich (ongewild) voordoet als psychiater.

Vrijdag 14 augustus om 23.42 uur

Les Choristes

Razend populaire film - in en buiten productieland Frankrijk - over een muziekleraar die eind jaren veertig van de voorbije eeuw 'lastige' jongens van een kostschool probeert te interesseren in muziek. Gérard Jugnot speelt de ogenschijnlijke stijve leraar die ontdekt dat de harde aanpak op school averechts werkt. Koormuziek blijkt de sleutel naar de harten van de jongens.

Prijzen en nominaties: 2 Oscarnominaties, waaronder voor beste buitenlandse film.

2 César awards

Zaterdag 15 augustus om 22.42 uur

Delicatessen

Regisseur Jean Pierre Jeunet (Amelie) schets met deze visueel enerverende, surrealistische culthit de levens van een aantal mensen in een appartementengebouw. Nieuwe bewoner Louison realiseert zich te laat dat de huisbaas, tevens slager, menselijke koteletten serveert. Tegen die tijd is hij al verliefd op de blinde slagersdochter.

Prijzen en nominaties: 4 César awards

Zaterdag 15 augustus om 00.16 uur

Swimming Pool

Eerste Engelstalige film van Francois Ozon speelt zich voor een groot deel af in een intrigerende mentale schemerzone. Vanaf het moment dat schrijfster Sarah Morton op verzoek van haar uitgever haar intrek neemt in een Frans buitenhuis, is het gedaan met de realiteit.

Prijzen en nominaties: Nominatie Gouden Palm filmfestival Cannes

Zaterdag 22 augustus om 23.13 uur

Belle de Jour

Klassieker van Luis Bunuel. Jonge doktersvrouw Séverine (Deneuve) houdt van haar man maar niet van zijn liefkozingen en vlucht weg in sado-masochistische fantasieën. Om die in de praktijk te brengen gaat ze in een bordeel werken, maar stipt om vijf uur 's middags gaat ze naar huis. Een jonge gangster wil meer worden dan een klant en dreigt haar geheim te onthullen. Rampspoed dient zich aan.

Prijzen en nominaties: Gouden Leeuw filmfestival Venetië

Zaterdag 22 augustus om 00.53 uur

Le temps qui reste

Hoe ga je om met het naderende einde? Laura (Jeanne Moreau) wapent zich tegen de dood met potten vol vitaminepillen en een jeugdige levenshouding. Haar kleinzoon Romain heeft geen verdediging. Hij komt haar vertellen dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft. Drama van meester Francois Ozon.

Vrijdag 28 augustus om 00.30 uur

Klik hier voor een foto van La vie en rose

Klik hier voor een foto van La vie en rose

Klik hier voor een foto van Le fabuleux destin d'Amélie Poulain


Ingezonden persbericht