Ingezonden persbericht


Persbericht

Dag van de Systeembeheerder

Sysadmins in het zonnetje

Voor de tweede keer wordt op vrijdag 31 juli weer de Nationale SysadminDag, oftewel de Dag van de Systeembeheerder gehouden. Iedereen kan vanaf nu zijn favoriete systeembeheerder voordragen of zijn stem uitbrengen op www.sysadmindag.com.

Gebaseerd op de Amerikaanse variant 'sysadminday', is er nu voor de tweede keer een Nederlandse versie van deze dag, waarop systeembeheerders de waardering krijgen die ze eigenlijk elke dag verdienen. Collega's, klanten en andere geĂŻnteresseerden kunnen hun favoriete sysadmin aanmelden op de website www.sysadmindag.com. Ook kan hier op hen gestemd worden. Degene met de meeste stemmen mag zich sysadmin van Nederland noemen en sleept fraaie prijzen in de wacht, gesponsord door o.a. de AutomatiseringsGids. Bedrijven kunnen op de laatste vrijdag in juli ook zelf naar eigen inzicht iets doen om hun systeembeheerders in het zonnetje te zetten.

Zondebokken

Is zo'n dag eigenlijk nodig? Wel wanneer we bedenken dat we 364 dagen per jaar onze systeembeheerders bestoken met onze frustraties, beschuldigingen en beledigingen wanneer er 'weer eens' iets fout gaat met de computer. Vaak genoeg ook geven we ze de schuld van alles wat er verkeerd gaat op het werk, of dat nu terecht is of niet. Het is immers altijd handig, zo'n zondebok waarop je lekker kunt schelden. Maar wanneer de computer, server en e-mail het gewoon doen, vergeten we zijn/haar cruciale bijdrage die ervoor zorgt dat wij zonder zorgen kunnen werken. Want behalve voor alle hard- en software zorgt de systeembeheerder ook voor een veilig databeheer en bindt hij (of zij natuurlijk) de strijd aan met virussen en computercriminaliteit. Kortom, zonder hen geen functionerend kantoor. Op die manier bekeken is een dag waarop bij de rol van de systeembeheerder wordt stilgestaan en waarop we onze waardering uiten voor wat ze doen zeker gerechtvaardigd.

Hackers

Rutger Hensel, directeur van Hensel Hosting, heeft de organisatie op zich genomen toen hem ter ore kwam dat de dag dit jaar, evenals in 2008 overigens, niet door dreigde te gaan. In 2007 startte ECP.NL met de promotie van deze dag, onder meer met een druk bezochte sysadmin-beautycontest. Dit jaar echter besteedt ECP.NL geen aandacht meer aan de sysadmindag. Hensel daarentegen is erg enthousiast over deze dag en de daaraan gekoppelde wedstrijd. "Als we hierdoor een aantal sysadmins in Nederland blij maken, dan is de missie geslaagd", aldus Hensel. In drie dagen zette hij dan ook de hele campagne op poten. Hij hoopt uiteraard op veel respons. Saillant detail is dat er in 2007 veel reacties kwamen vanuit de hoek van de systeembeheerders zelf, alleen dan wel in de vorm van illegale stemmen. Via ingenieuze scripts wisten ze de site te hacken en op die manier massa's stemmen uit te brengen op hun favoriete kandidaat. De organisatie wist dat toen wel te waarderen en introduceerde speciaal voor deze hackers de 'Best Cheaters Categorie'. "Met dit in het achterhoofd hebben we ondanks de krappe deadline veel tijd gestoken in een veilige opzet, zodat het stemmen eerlijk verloopt. Maar we verwachten natuurlijk dat de super-systeembeheerders toch weer een list zullen verzinnen."

Einde persbericht

Noot voor de redactie -